Cat este recomandabil sa dormim in functie de varsta

0
49

Pentru a afla acest lucru, organizatia ameri­cana National Sleep Foundation a reu­nit nu mai putin de 18 oameni de stiin­ta, din varii domenii (de la pe­diatrie si ge­riatrie pana la neuro­logie ori psi­hologie), care au con­sultat sute de studii pe aceas­ta tema, dand apoi un vot final, privind du­rata optima de somn pentru fiecare categorie de varsta in parte. Asfel, chiar daca necesarul de ore de somn poate varia de la o persoana la alta, in func­tie de o mul­titudine de factori, s-au stabilit in linii mari urma­toarele valori:

* Pentru nou-nascuti (0-3 luni) – 14-17 ore de somn.
* Pentru sugari (4-11 luni) – 12-15 ore.
* Pentru copii mici (1-2 ani) – 11-14 ore.
* Pentru prescolari (3-5 ani) – 10-13 ore.

* Pentru copii scolari (6-13 ani) – 9-11 ore.
* Pentru adolescenti (14-17 ani) – 8-10 ore.
* Pentru tineri (18-25 ani) – 7-9 ore.
* Pentru adulti (26-64 ani) – 7-9 ore.
* Pentru varstnici (peste 65 de ani) – 7-8 ore.

Dincolo de diferentele legate de varsta ale ne­ce­sarului de somn, oamenii de stiinta au desco­perit insa ca exista si unele legate de gen. Astfel, desi opt ore de somn pe noapte sunt considerate in medie suficiente pentru ambele sexe, se pare ca barbatii tind sa fie pasari de noapte, in vreme ce femeile sunt de regula mai degraba matinale. De asemenea, lipsa somnului afecteaza mai mult barbatii, in ceea ce priveste performantele la locul de munca. Pe de alta parte, barbatii isi revin in general mai usor decat femeile, dupa orele pier­­dute de somn.

Sa dormim suficient este mana cereasca pen­tru sanatatea noastra fizica si psihica deopotriva. Dar daca somnul va fi si de calitate, atunci chiar ca avem toate sansele sa ne mearga ca pe roate in timpul zilei. Reactiile noastre vor fi rapide, ran­­damentul – maxim, mintea va functiona brici, iar inspiratia se va grabi sa ne serveasca precum un robot. Ca sa nu mai mentionam starea de spirit care iradiaza dupa un somn bun, si ne inta­reste imunitatea.
Dar ce inseamna, concret, somnul de cali­tate? Ei bine, este un somn in timpul caruia par­curgem, rand pe rand, cateva etape fundamen­tale, dintre care fiecare in parte ne face cate un serviciu im­­portant. De pilda, in timpul somnului cu unde rapide (numit faza REM – "Rapid Eye Move­ment"), creierul nostru se ocupa mai de­graba de procesarea emotiilor traite in decursul zilei, iar in timpul somnului lent creierul se con­centreaza pe consolidarea unor memorii fac­tuale. Este deci lesne de inteles de ce e necesar sa par­curgem toate aceste etape, pentru ca a doua zi sa ne trezim cu adevarat revigorati si pusi pe treaba. Exista studii care atesta ca cei care fac cate o noapte alba inainte de examen, incercand sa in­grase porcul in ajun, risca sa obtina rezultate mai slabe decat cei care dorm si care le-au permis astfel creierelor lor sa fixeze cu succes informa­tiile acumulate in timpul zilei prece­dente. sursa: formula-as.ro