Varicela este una dintre afectiunile cu rata de transmitere mare, fiind raspandita pe calea aerului, prin respiratie, dar si prin contactul cu leziunile cutanate ale unor persoane infectate. in acelasi timp, secretiile nazofaringiene odata raspandite vor putea deveni cauza imbolnavirii altor persoane. Varicela apare cu preponderenta la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani, dar poate exista pana si riscul ca adultii sa sufere de aceasta boala, iar atunci simptomele sa fie mai evidente si mai greu de tolerat de organism.
Virusul care cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Boala se transmite cel mai frecvent pe cale respiratorie, prin aer, de la o persoana bolnava care tuseste sau stranuta. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Chiar daca virusul este transmis, eruptia cutanata nu are loc imediat, ci in 2 zile de la contagiere. in acelasi timp, trebuie precizat faptul ca o persoana bolnava va trebui izolata minim 6-7 zile dupa disparitia eruptiei cutanate, intrucat ramane inca purtatoarea virusului si poate fi transmis mai departe unor alte persoane sanatoase. Tocmai de aceea, se recomanda sa nu se paraseasca casa imediat dupa disparitia veziculelor cu lichid.
Cea mai frecventa complicatie infectioasa a varicelei este suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate. Aceasta poate aparea ca urmare a zgarieturilor produse de scarpinat, care permite patrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie. Desi in urma imbolnavirii cu varicela, persoana devine imuna la boala, virusul varicelo-zosterian ramane in continuare in organism. Acest virus poate cauza zona zoster cand persoana se afla la varsta adulta. Aproximativ 15% din persoanele care au facut varicela vor dezvolta in timpul vietii herpes-zoster.