Guvernul condus de Victor Ponta ascunde adevarul despre situatia acordului cu FMI si ne prezinta o versiune a faptelor care ia in considerare doar interesele electorale ale premierului, considera candidatul PDL la prezidentiale, Catalin Predoiu.
Acesta atrage atentia asupra faptului ca, dupa plecarea delegatiei FMI, premierul a declarat intr-un interviu la Bloomberg ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca anul viitor acordul cu Fondul.
„Declaratia premierului pare a fi influentata mai mult de interese electorale decat economice si de strategie a dezvoltarii. Ponta omite insa sa ne spuna trei adevaruri esentiale:
1. orice guvern este tentat sa risipeasca banii de la buget in perioade electorale, iar acordul cu FMI tine partial sub control acest risc.
E adevarat ca exista tratatul fiscal cu Comisia Europeana (CE), ca Romania intra sub incidenta asa numitului semestru european, unde se fac evaluari ale bugetului si prognozelor economice de catre CE, insa tratatul fiscal fixeaza deficitul bugetar si cativa parametri macroeconomici mari, fara a face si analiza in profunzime a zonei bugetare pe care incearca sa o faca FMI;
2. restructurarea companiilor de stat este pusa sub semnul intrebarii: in acordul cu FMI exista prevazut programul de introducere a managementului profesionist, un program de eficientizare, de privatizare a companiilor de stat, lucruri care in acordurile cu CE apar intr-o zona secundara sau deloc. Directivele europene se refera la piete si nu la companii;
3. exista reforme in derulare cu care, din nou, Ponta nu ne spune ce se va intampla – de exemplu restructurarea ANAF, liberalizarea tarifelor gazelor naturale, restructurarea sistemului medical. Ele erau prevazute in vechiul acord, nu au fost finalizate si au fost preluate de noul acord.”, a declarat Catalin Predoiu.
Candidatul PDL la alegerile prezidentiale este de parere ca Romania ar putea renunta la acordul cu FMI, dar ca ruperea acestuia nu trebuie sa fie determinata de un incident precum cel legat de reducerea CAS.
„Desi se poate aprecia ca Romania nu mai are nevoie de acord cu FMI, acesta ramane important dintr-un punct de vedere – cel al sustenabilitatii echilibrului macroeconomic. O anumita colaborare cu FMI in termeni de intelegere pe principiile mari ar intari imaginea Romaniei si ar da speranta investitorilor straini ca lucrurile merg bine. Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesar ca incetarea acordului sa fie consecinta unei analize care sa arate ca Romania este o tara matura din punctul de vedere al relatiilor financiare si ca isi poate reglementa singura in mod corect raporturile macroeconomice. In niciun caz nu trebuie ca ruperea acordului sa fie consecinta unui incident precum cel legat de reducerea CAS.”, a mai spus prim-vicepresedintele PDL.