Putini stiu ca parfumata narcisa alba are, pe langa imaculata sa infatisare, si valoare medicinala. Bulbii acestei flori suave sunt foarte otravitori, mortali in doze de peste 10 g, fiind folositi odinioara de babele mestere pentru a "descuia" pantecele si a elimina "rautatea din stomac", prin voma. Petalele insa sunt practic lipsite de toxicitate, fiind folosite odinioara in "bolile de piept" si "bataile de inima" (tahicardie).
Astazi se folosesc numai petalele florilor de narcisa (bulbii fiind prea periculosi) drept calmant, emolient, dezinfectant si antiseptic pulmonar. Se culeg doar petalele (fara receptacul) si se usuca in strat subtire si in locuri foarte uscate (la umezeala isi pierd repede proprietatile medicinale). Se folosesc mai ales ca ceai.
* Tuse – se iau 2-3 lingurite pe zi cu dulceata de petale de narcisa, contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisa, in amestec cu frunze de mesteacan (in parti egale).
* Astm – se face o cura de ceai de narcisa, iarba de cimbrisor si frunze de menta in parti egale. Cura dureaza minimum trei luni pe an. Ceaiul se prepara dupa metoda descrisa la paducel si se bea cald, indulcit cu miere.
* Tahicardie, nevroza cardiaca – se bea zilnic un litru de ceai de petale de narcisa si flori de paducel, in parti egale, preparat dupa metoda descrisa la paducel. Se fac cure de lunga durata.
* Stari de nervozitate, de anxietate – se bea ceai de petale de narcisa, o cana de trei ori pe zi, in cure de minimum doua saptamani.
* Cosmaruri – cu o ora inainte de culcare se bea o cana cu ceai de petale de narcisa, in care s-a adaugat jumatate de lingurita de pulbere de talpa-gastei. La copii, se recomanda administrarea a 2-3 lingurite de dulceata de narcise. sursa: formula-as.ro
F.G.