Catina i-a imbogatit in 2014 pe fermierii care au cultivat-o.

0
86

In timp ce fructele sunt extrem de acre, profitul este cat se poate de dulce. Catina – iata planta castigatoarea a acestui sezon.

Fermierii care au avut inspiratia sa cultive asa ceva pot obtine si 20 de mii de euro la hectar. Grosul productiei ajunge in occident sub forma de fructe proaspete, congelate sau de ulei.

In judetul Arad se intinde cea mai mare cultura de catina din tara, de 16 hectare. A fost infiintata in urma cu 5 ani, iar pentru 2014, productia este impresionanta: 24 de tone pe hectar.

Alexandru Vulpe: „Este poate cea mai rentabila cultura pomicula, prin faptul ca produce mult. O productie valoroasa, bine vanduta, in conditiile in care costurile de productie sunt relativ mici.”

Alexandru Vulpe este de parere ca o astfel de cultura te poate imbogati. Ai nevoie de teren si de o investitie initiala de aproximativ de 7 mii de euro.

De pe 8 hectare se recolteaza intr-un an bun 192 de tone de catina, iar castigul este de 90 de centi pe kilogram. Asadar, dupa un sezon, un om gospodar poate sa castige peste 170 de mii de euro.

Alexandru Vulpe: „Amortizarea poate fi foarte rapida, asta insemnand de la prima productie se pot amortiza costurile de infiintare.”

‘Producatorii spun ca aceste mici fructe pot fi o adevarata mina de aur, mai ales ca pietele de desfacere europene sunt tot mai avide. Industria alimentara se afla pe un tren de inlocuire a vitaminei C sintetice cu vitamina C din sucul de catina.

Potrivit nutritionistilor, catina contine mai multa vitamina C decat citricele si in plus este un foarte bun antioxidant. Tocmai de aceea, catina este des intalnita in industria farmaceutica si in cea a cosmeticelor. Cei care pot sa treaca peste gustul ei acru iau catina atunci cand sunt raciti.

Vanzatoare in piata: „Se vinde bine. Se face cu miere, doua parti de catina si una de miere. Are foarte multe vitamine.”

Citeste si Livada cu nuci: afacerea care se amortizeaza din primul an de productie

Anul trecut, Romania a exportat peste 521 de tone de catina, in special in Belgia, Germania, Ungaria, Polonia si Bulgaria. Insa cererea este mult mai mare.

Sursa: Pro TV