Cazurile de dopaj iau amploare: Inca doi romani calificati la Rio au folosit meldonium

0
80

Dopajul devine un fenomen tot mai raspandit in sportul romanesc, cu doar trei luni inaintea Jocurilor Olimpice de la Rio.

Atletii Mihai Donisan si Claudia Stef, ambii calificati la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, au fost depistati pozitiv cu meldonium, a declarat, vineri, pentru News.ro, presedintele ANAD, Graziela Vajiala.

„Ambii atleti sunt calificati la Jocurile Olimpice, este o veste foarte suparatoare. Au fost testati in afara competitiei, iar confirmarea a venit de la laboratorul din Austria, rezultatele fiind incarcate in sistemul de management al rezultatelor de la WADA. Ieri am trimis informarea la Federatia Romana de Atletism”, a spus Graziela Vajiala.

Presedintele ANAD a mai spus ca vor mai exista testari ale sportivilor calificati la JO de la Rio. „Nu vreau sa avem probleme, nu am mai avut de la Atena, asa ca vor continua testarile. In iunie si iulie vor fi ultimele, asta e clar, nu vor pleca sportivii romani la Rio netestati”, a afirmat Vajiala.

Mihai Donisan obtinuse calificarea la JO, la saritura in inaltime (2,29 metri) si Claudia Stef la 20 km mars (timp de 1:34.31 ore).

Donisan si Stef se alatura altor doua sportive din Romania, care au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric si biatlonista Eva Tofalvi.

Un alt caz de dopaj, dar cu un hormon de crestere, a fost confirmat, tot vineri, de ANAD, in cazul canoistului Liviu Dumitrescu.

La jumatatea lunii aprilie, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) anunta ca de la inceputul anului au fost inregistrate 172 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut sportiv depistat pozitiv cu meldonium a fost jucatoarea rusa de tenis Maria Sarapova.

Agentia Mondiala Antidoping a adaugat de la 1 ianuarie substanta activa din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali si metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteza, deoarece creste vascularizarea muschiului cardiac si imbunatateste performantele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA dupa ce a fost inscris in programul de supraveghere in 2015, „pentru a detecta posibilele tendinte de abuz”.