Judecatorii CCR au decis, joi, ca ordonanta de urgenta data de Guvernul Ciolos pentru a schimba Legea referendumului este neconstitutionala.
Mai exact, Guvernul a decis modificarea legislatiei pentru a permite organizarea unor consultari populare locale odata cu alegerile din 5 iunie. Propunerea i-a fost inaintata lui Ciolos de Ministerul Afacerilor Interne si Autoritatea Electorala Permanenta.
Ar fi urmat sa fie folosite aceleasi sectii de votare, aceleasi birouri electorale de circumscriptie si aceleasi stampile electorale, fapt ce ar fi dus la costuri mai mici si ar fi garantat o participare mai mare la referendum.
Vezi aici cum a motivat Guvernul modificarea Legii referendumului
Vizate erau doua cazuri, in Oradea si in Botosani, unde populatia ar trebui sa se pronunte in ce priveste alipirea unor localitati.
La Oradea, de exemplu, au mai fost doua tentative de consultare a cetatenilor, insa prezenta la vot a fost redusa, astfel ca referendumul nu a putut fi validat, aminteste Digi 24. Cazul este unul important, pentru ca se doreste alipirea localitatii Sanmartin, care cuprinde si Baile Felix. Astfel, statiunea ar urma sa fie administrata de Primaria Oradea.
Ordonanta a fost insa contestata la CCR de Avocatul Poporului. Victor Ciorbea a motivat ca, desi e oportuna organizarea concomitenta a referendumurilor cu alegerile, in acest caz modul in care Guvernul a incercat sa faca acest lucru – in timpul campaniei electorale si prin ordonanta de urgenta – este neconstitutional si magistratii CCR i-au dat dreptate.