În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre pensiile speciale ale parlamentarilor și au tot fost luate decizii în acest sens. După ce acestea au fost eliminate, situația a fost reanalizată și CCR a luat acum o decizie: legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.
Parlamentarii vor primi banii înapoi
În luna februarie a avut loc Decizia mult așteptată: pensiile speciale cu fost eliminate ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit și s-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat. De atunci, a provocat mereu controverse și s-au tot făcut analize.
Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, deși în urmă cu puțin peste un an a fost votată legea. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi, chiar și din ultimele 15 luni.
Judecătorii ar fi luat această decizie pe motiv că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial. Astfel, peste 800 de parlamentari care în februarie 2021 beneficiau de pensii speciale îşi vor primi banii înapoi, după ce legea a trecut de partea lor.
Amintim că peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.
Astfel, pe lista celor care au contestat decizia și au pierdut sume considerabile de bani sunt:
– fostul deputat PSD și fost președinte al Camerei Deputaților Adrian Năstase
– fostul deputat PSD Eugen Nicolicea
– fostul deputat PSD Petre Daea
– fostul senator PRM Gheorghe Funar
– fostul deputat PRM Irina Loghin
– fostul deputat PNL Viorica Cherecheș (mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș)
– fostul deputat PNL Mihăiță Calimente