Ce afectiuni se manifesta prin amorteala in maini si picioare

0
55

Amorteala este reprezentata printr-o reactie anormala pe care persoana respectiva o simte la nivelul pielii, manifestata prin furnicaturi, pierderea sensibilitatii, intepaturi sau arsuri. Cel mai frecvent afectate sunt extremitatile: mainile, degetele si picioarele, insa pot aparea pe orice parte a corpului. Amorteala este rezultatul scaderii fluxului sangvin pe o anumita zona sau lezarii nervilor. Poate fi afectat un singur nerv sau mai multi, acestia suferind o iritare sau o compresie mai severa. Pozitionarea gresita a corpului poate genera o amorteala de scurta durata a membrelor, care limiteaza si libertatea de miscare, insa acest fenomen trece repede, imediat ce sangele ti-a reluat fluxul normal. Atunci insa cand senzatia de amorteala nu are la baza un fapt imediat pe care sa-l constientizam, cum ar fi statul in pozitie picior peste picior pentru prea mult timp, inseamna ca lipsa capacitatii de a ne mai simti corpul pe o anumita suprafata poate avea cauze mai grave si poate fi semnalul de alarma al unei boli.

Cauze care pot genera amorteala mainilor. Amorteala sesizata la nivelul mainilor poate avea la baza afectiuni precum spondiloza cervicala, insuficienta circulatorie, diabetul, un accident vascular cerebral, tulburarea circulatiei periferice sau anumite boli genetice. Chimioterapia poate genera si aceasta amorteala bratelor. si intoxicatia etilica reprezinta una dintre cauzele aparitiei amortelii la nivelul mainilor.

Cauze ce pot genera amorteala picioarelor. Daca senzatia de amorteala se localizeaza la nivelul picioarelor, atunci aceasta poate fi cauzata de o hernie de disc, de lombosciatica, varice sau de o circulatie periferica deficitara. Tot la baza amortelii picioarelor stau si diabetul, sedintele de chimioterapie, tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale si bolile genetice.

Ce masuri se impun. Un consult medical este cel care va stabili exact cauza aparitiei amortelii la nivelul membrelor. Amorteala poate aparea doar la maini, la picioare sau la ambele. Senzatia de amorteala poate sa se diminueze, chiar sa dispara pentru un timp, insa daca se repeta atunci se impune consultul medical. Nu se vor neglija aceste senzatii, deoarece sunt ecoul unei afectiuni cu care se confrunta organismul. Consultul medical va ajuta la diagosticarea rapida si la grabirea vindecarii, evitandu-se astfel agravarea.

Situatiile grave. Exista anumite situatii in care se va merge urgent la o unitate medicala. Acestea sunt cazurile in care amorteala este insotita de pierderea temporara cunostintei, de dificultati respiratorii sau de mers, de o ameteala severa, de pierderea sau modificarea vederii sau de o stare generala de slabiciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.