Din cauza ca in jurul nostru isi duc veacul peste 200 de virusuri responsabile de infectii respiratorii, suferintele de sezon devin inevitabile. Cele mai frecvente dintre acestea sunt durerile in gat, pentru ca majoritatea virusurilor se cantoneaza la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui.
Plantele medicinale sunt de un real ajutor in aceste cazuri. Galbenelele, catina, bergamota, precum si propolisul sunt considerate „anestezice” naturale care calmeaza rapid durerile in gat.
Putini stiu insa ce afectiuni se ascund in spatele acestei suferinte frecvente. Durerea la nivelul gatului este provocata in majoritatea cazurilor de inflamatia mucoasei respiratorii. Aceasta apare de obicei din cauza virusurilor (80%), bacteriilor sau fungilor.
Durerile acute de gat se caracterizeaza prin: inrosirea si umflarea amigdalelor si/sau faringelui, senzatie de usturime si/sau uscaciune in gat, dificultati la inghitire, raguseala.
Cele mai frecvente boli manifestate prin durere in gat sunt: amigdalita, faringita si laringita.
Amigdalita este o inflamatie de origine infectioasa (virala sau bacteriana) a amigdalelor. Debuteaza cu senzatie de usturime in gat, apoi apare durerea la inghitire, iar uneori durerile iradiaza spre urechi. Acestea pot fi insotite de febra, stare de oboseala, tuse, marirea ganglionilor, varsaturi. Amigdalita bacteriana este foarte frecventa la copii intre 5 si 15 ani.
Faringita este inflamatia faringelui. Este una dintre cele mai comune afectiuni din sfera ORL si poate afecta pe oricine, adulti sau copii. Ea se manifesta prin dureri in gat, febra, dificultati la inghitire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gatului sunt umflati. Faringita poate fi insotita de otita acuta, sinuzita sau bronsita acuta. Cel mai frecvent este de origine virala. La copii, se dezvolta mai ales in partea superioara a faringelui (rino-faringe). Rino-faringita acuta este cea mai frecventa boala a copilariei.
Laringita reprezinta inflamatia laringelui si a corzilor vocale. Ea se manifesta prin raguseala si dureri in gat, asociate cu tuse seaca, nas infundat, dificultati respiratorii. Cazurile de laringita sunt foarte frecvente in perioada noiembrie-mai. in majoritatea cazurilor, laringitele sunt provocate de virusuri, dar pot fi si bacteriene.