Ce boli se pot trata în staţiunile din România. Cura balneară, indicată şi persoanelor sănătoase

0
70

Cine poate beneficia în urma unei cure balneare și cui îi este contraindicată, ce afecțiuni se pot trata în stațiunile din România și ce schimbări trebuie să facă un pacient pentru a se bucura de efectele terapiei balneare ne spune conf. dr. Delia Cinteză, medic primar recuperare medicală.

Ce afecțiuni se pot trata în stațiunile balneare din România?

Factorii naturali terapeutici din stațiunile balneare ale țării noastre pot fi utilizați pentru tratamentul profilactic al unei varietăți de boli: digestive, renale, hepatice, metabolice, reumatologice, chiar cardiace și neurologice. Este de reținut faptul că aceste boli trebuie diagnosticate, stadializate și tratate anterior ajungerii în stațiunea balneară, iar, pe parcursul curei balneare, tratamentul de bază nu se întrerupe. De asemenea, în unele stațiuni balneare din România se desfășoară activitate de recuperare medicală de faza a treia pentru afecțiuni neurologice, reumatismale, ortopetice, cardiovasculare etc.; este vorba de boli cronice care determină sechele funcționale pentru toată viața și dificultăți de adaptare ale pacienților la cerințele vieții de zi cu zi, cu scăderea semnificativă a calității vieții acestor pacienți și a familiilor lor.

Care sunt tipurile de tratamente sunt utilizate în stațiuni?

Balneologia reprezintă, prin factorii terapeutici naturali utilizați, un instrument de tratament valoros, alături de medicamente, agenți fizici, exercițiul fizic terapeutic etc. În urmă cu peste jumătate de secol, și în România, ca peste tot în Europa și în lume, specialitatea de balneologie a făcut, treptat, virajul spre medicina fizică și de reabilitare/recuperare. În stațiunea balneară se utilizează factorii naturali de cură ai stațiunii respective, care au și determinat acreditarea zonei sau localității respective ca stațiune balneară, așa cum prevăd legile în vigoare. Acești factori pot fi ape minerale terapeutice (acestea sunt diferite de apele minerale de băut, care, de regulă, sunt comercializate), nămoluri terapeutice, gaze terapeutice etc.

Continuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.