Ce efecte nocive are leușteanul. Medicii explică de ce nu este bine să-l punem în ciorbă

0
75

Leușteanul este una dintre cele mai cunoscute plante. Este folosit în bucătărie cel mai des și are o mulțime de beneficii, dar nu ne-am fi gândit niciodată că este și nociv. Medicii avertizează și spun că nu ar mai trebui să îl punem în ciorbă, pentru că în cazul unei afecțiuni acesta este contraindicat.

De ce este nociv leușteanul

Leușteanul este una dintre cele mai folosite plante în bucătărie și toți au auzit de ea, dar puțini știu că are și efecte nocive. Medicii spun că leușteanul nu trebuie folosit în exces, pentru că s-a observat un efect iritativ al leuşteanului, administrat în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp, în infecţiile renale.

Mai mult, leușteanul nu este deloc bun pentru femeile însărcinate. Astfel, această plantă aromată nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se foloseşte în cantităţi moderate în timpul alăptării, mai exact maximum 3 g pe zi de frunze proaspete.

Nici bucătarii nu ne recomandă să folosim leușteanul în exces, din cauza faptului că el strică gustul multor mâncăruri. Nu este bine să îl punem în orice ciorbă, ci merge perfect la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La alte ciorbe, supe, nu se potrivește, pentru că schimbă gustul acelor preparate.

Beneficiile leușteanului

Leușteanul are o mulțime de beneficii, chiar dacă trebuie să fim atenși la utilizarea acestuia. Astfel, este bogat în quercetina, unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal, ce are o puternică acțiune anti-oxidantă, modulatoare a sistemului imunitar, anti-inflamatoare, anti-cancerigene.

De altfel, frunzele de leuștean conțin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A și C. Este și un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Mai mult, uleiul de leuștean este bun pentru cei vârstnici, cu probleme de sănătate, pentru că scade tensiunea și stimulează diureza.

Leușteanul este bun și în caz de răceală. El conține eucaliptol, care a dovedit că are efect antiinflamator în astmul bronșic. Previne tusea și durerea în gât și desfundă chiar nasul.

Este foarte bun și pentru piele, pentru petele de soare, psoriazis. Se aplică atât uscat, cât și sub formă de unguent din frunze.