Ce este abdomenoplastia

0
78

Alături de aspectul inestetic major pe care îl induce excesul de grăsime localizat la nivelul abdomenului, acesta determină de multe ori şi modificări grave ale posturii, cu repercusiuni severe asupra integrităţii funcţionale a coloanei vertebrale lombare. Excesul de grăsime abdominală acţionează ca o greutate purtată permanent de corpul nostru şi susţinută în mare parte de către coloana vertebrală lombară, care în cele din urmă va dezvolta deformări şi degenerări. Pe lângă afectarea coloanei vertebrale, excesul de grăsime în general reprezintă o cauză majoră de suprasolicitare a inimii, care trebuie să „muncească” anormal de mult, ducând în timp la tulburări funcţionale şi ulterior morfologice ale cordului. În plus, grăsimea abdominală exagerată reprezintă o cauză majoră pentru afecţiunile degenerative ale articulaţiilor genunchilor (prin exercitarea unei presiuni majore la acest nivel), dar şi cauză pentru apariţia varicelor (prin compresiune asupra sistemului venos de retur al membrelor inferioare).
Abdomenoplastia reprezintă intervenţia chirurgicală prin care se îndepărtează atât excesul de grăsime, cât şi cel de piele de la nivelul abdomenului. Însă, abdomenoplastia nu presupune îndepărtarea grăsimii excesive din interiorul cavităţii peritoneale (grăsimea care înconjoară organele), al cărei volum trebuie controlat prin dietă şi printr-un program riguros de exerciții fizice. 
Intervenţia chirurgicală se efectuează în condiţii de anestezie generală.
Iniţial, se infiltrează tegumentele situate deasupra ombilicului cu o soluţie anestezică şi vasoconstrictoare (care micşorează diametrul vaselelor de sânge). La nivelul acestei zone (cuprinsă între ombilic, marginea de jos a coastelor şi părţile laterale ale trunchiului) se va aspira excesul de grăsime prin liposucţie clasică. Este foarte important ca pliul cutanat restant să nu depăşească 1,5 – 2 cm, pentru a putea obţine un aspect optim postoperator al abdomenului. Este extrem de important, însă, de avut în vedere că aspectul general al abdomenului trebuie armonizat cu cel al întregului corpul, pe de o parte, dar şi cu al trunchiului, pe de altă parte. De asemenea, se va evita aspirarea a mai mult de 5-7 litri de aspirat într-o singură şedinţă.
Ulterior, se efectuează o incizie (conform desenului efectuat preoperator, cu pacientul în picioare) deasupra pubisului, prelungită lateral până la nivelul crestelor iliace (uneori chiar în afara acestora). Se disecă pielea (în toată grosimea ei) de la acest nivel şi până la marginea de jos a coastelor. Buricul se decupează de jur împrejur şi se suturează la fascia profundă, urmând a fi suturat ulterior în noua sa poziţie.
Se verifică dacă nu există eventuale hernii ale liniei albe (nediagnosticate anterior) sau dehiscenţe ale muşchilor drepţi abdominali. Se suturează pe linie mediană teaca ce înveleşte muşchii drepţi abdominali, realizând astfel întărirea pe linie mediană a peretelui abdominal.
Tegumentul în exces se secţionează, se repoziţionează buricul în noua sa poziţia normală (faţă de reperele osoase) şi se suturează plaga postoperatorie. În general, se montează tuburi de dren care se menţin 2-3 zile postoperator.
Este necesară purtarea unei burtiere în perioada postoperatorie, care va ajuta la lipirea tegumentelor decolate în timpul intervenţiei la fascia profundă, prevenind formarea de hematoame sau seroame. Pacientul se va mobiliza cât mai curând după operaţie, fără a efectua efort fizic exagerat. La 2-3 zile de la intervenţie edemul instalat este maxim şi începe să se remită după ziua a 5-a postoperator, până în ziua a 14-a. Ca şi în cazul altor intervenţii chirurgicale, rezultatul se poate aprecia abia la două luni de la intervenţie.
Există o serie de complicaţii ale abdomenoplastiei: infecţii, deschiderea plăgii operatorii, formare de seroame şi hematoame, perforarea unor organe interne (în cadrul procedurii iniţiale de liposucţie), complicaţii legate de anestezia generală, embolie pulmonară etc.

Respectarea strictă a indicaţiilor pre şi postoperatorii, precum şi folosirea unei tehnici chirurgicale minuţioase permit prevenirea cu succes a acestor complicaţii.
Totuşi, pacientul trebuie să cunoască posibilitatea apariţiei acestor complicaţii şi să se adreseze medicului imediat în cazul în care constată o înrăutăţire a stării sale imediat postoperator (în general, orice complicaţie poate surveni în primele 3- 5 zile postoperator).

La 14 zile postoperator se recomandă începerea unui program săptămânal de masaj anticelulitic la nivelul abdomenului, care va favoriza vindecarea accelerată a ţesuturilor, cu obţinerea unui rezultat estetic superior.
De reţinut că abdomenoplastia este o procedură chirurgicală care vine în completarea unui regim dietetic şi de sport. Deşi rezultatele sunt vizibile imediat şi spectaculoase, există riscul refacerii stratului adipos la nivelul abdomenului în cazul nerespectării unui regim alimentar echilibrat.
Susanu Clinic – Chirurgie Plastică, Estetică şi Reconstructivă
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iași 700495, România
T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office•susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.ro