Ce este bine să faci pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. 10 sfaturi de care să ţii cont

0
60

Tromboza venoasă sau prezenţa cheagurilor de sânge la nivelul venelor poate avea complicaţii pentru organism precum embolia pulmonară sau accidentul vascular cerebral. Este important să ştii că această problemă de sănătate poate fi prevenită prin diverse măsuri.

Când sângele stagnează în vene, există riscul de apariţie a cheagurilor (trombi), care perturbă curgerea normală a sângelui. Tromboza venoasă afectează mai ales venele profunde, mai rar pe cele superficiale, în special de la nivelul membrelor inferioare. În cazul trombozei profunde, membrul afectat se măreşte în volum, devine dureros şi are o consistenţă mai fermă, iar în cea superficială, vena este inflamată, devine mai vizibilă, foarte dureroasă, adesea cu zone de roşeaţă în jur.  

Există mai multe cauze şi factori de risc implicaţi în apariţia trombozei venoase, printre care: insuficienţa venoasă, hipercoagulabilitatea sângelui, leziuni la nivelul vaselor de sânge, fumatul şi administrarea contraceptivelor orale.

Citeste si: Când se impune tratamentul cu anticoagulante

10 măsuri preventive

 

Evită statul nemişcat îndelungat, deoarece acest lucru duce la stagnarea sângelui în vene. De altfel, persoanele sedentare au un risc mai mare de a face tromboză venoasă. Fie că stai prea mult aşezat sau în picioare, acest lucru favorizează congestia sangvină, care duce la formarea cheagurilor. Recomandarea este ca 30 de minute pe zi să fie dedicate unei activităţi fizice. În cazul în care trebuie să călătoreşti pe distanţe mari şi eşti nevoit să stai mult imobil, este bine să încerci să te mişti ori de câte ori ai ocazia în timpul unor pauze (cu maşina, cu trenul sau în avion).

Hidratează-te! Consumul unei cantităţi suficiente de apă, de 2 litri pe zi, previne vâscozitatea sângelui, implicit formarea trombilor.  

Hrăneşte-te echilibrat: pentru a menţine fluiditatea sângelui şi arterele „curate”, este important să se evite excesul de produse procesate (mezeluri, fast-food) sau prea bogate în zahăr şi grăsimi. De asemenea, atenţie şi la consumul de sare; în exces, cauzează retenţie de apă, ceea ce poate perturba circulaţia sângelui. Include în alimentaţie şi produse care au acţiune anticoagulantă uşoară precum usturoiul şi ceaiul verde.

Poartă ciorapi compresivi medicinali. Aceştia sunt recomandaţi în prevenirea şi în tratarea insuficienţei venoase, precum şi în sindromul picioarelor grele sau obosite.

Poartă îmbrăcăminte lejeră; cea mulată sau strânsă pe corp comprimă vasele de sânge de la nivelul picioarelor.

Persoanele care au făcut o operaţie (inclusiv femeile care au născut prin cezariană) trebuie să înceapă să se mişte cât mai repede după intervenţie. Desigur, se începe cu simple plimbări şi mişcări uşoare, evitându-se efortul solicitant.

Uneori, medicul poate prescrie un medicament anticoagulant preventiv celor care au risc de a face tromboză profundă, mai ales înainte de o intervenţie chirurgicală.

Când nu faci mişcare, o modalitate simplă de a-ţi pune sângele în mişcare este să stai cu picioarele ridicate, sprijinite pe un perete.

Evită să stai picior peste picior. 

Femeile care vor să ia anticoncepţionale orale este bine să ceară sfatul medicului înainte, deoarece un posibil risc al acestor medicamente este tromboza venoasă.  

 

SFAT

În cazul în care mergi la drum lung cu maşina, opreşte-te la fiecare 2 ore pentru a face o pauză de mişcare.

Sursa; clicksanatate.ro