Ce este coronarografia şi când este recomandată?

0
100

Coronarografia sau angiografia coronariană este o investigaţie de cardiologie intervenţională utilizată pentru diagnosticarea afecţiunilor coronariene, pentru stabilireaunui plan terapeutic şi a procedurilor intervenţionale sau chirurgicale necesare.

Această investigaţie este utilă pentru evaluarea arterelor coronariene (vasele de sânge care irigă inima cu sânge oxigenat) şi aduce informaţii valoroase despre starea acestora. Astfel, investigaţia se poate realiza după producerea unui infarct miocardic (situaţie în care fluxul sanguin este blocat la nivelul unei artere), atunci când este în discuţie diagnosticul de angină (durere în piept cauzată de restricţia fluxului sanguin într-o arteră de la nivelul inimii) sau atunci când se intenţionează practicarea unor proceduri terapeutice de cardiologie intervenţională sau chirurgie cardiovasculară (precum angioplastia coronariană).

Coronarografia este considerată metoda de diagnostic cea mai bună pentru boala coronariană ischemică, când se produce o acumulare de grăsimi ce aderă la peretele vascular coronarian (cu formarea plăcii de aterom).

Procedura se realizează prin introducerea unui cateter (un tub lung, foarte subţire şi flexibil) într-un vas de sânge, cel mai frecvent prin puncţie femurală. Apoi, cateterul urcă prin interiorul vasului, sub control radiologic, până la inimă, la nivelul arterelor coronare. La acel nivel se injectează o substanţă de contrast şi se realizează o serie de imagini radiologice. Cu ajutorul substanţei de contrast, acestea evidenţiază situaţiile în care arterele coronariene sunt îngustate sau chiar blocate.

Rezultatul unei coronarografii poate indica numărul arterelor coronariene cu probleme şi gradul în care acestea sunt afectate de ateroscleroză, locurile în care există deja blocaje ale circulaţiei, precum şi în ce proporţie este blocat debitul sanguin de la nivelul acestor artere. Aceste informaţii sunt foarte utile pentru a stabili gradul individual de risc coronarian şi pentru a decide care este tratamentul optim, pe baza celor mai recente ghiduri şi recomandări terapeutice. În funcţie de rezultate şi de indicaţii, procedura de cardiologie intervenţională se poate continua cu o angioplastie coronariană sau cu introducerea de stenturi în arterele coronare, pentru corectarea afectării circulatorii, pentru a evita nevoia unei noi intervenţii ulterioare.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de aparatură performantă şi de o echipă de cardiologie intervenţională specializată, care asigură efectuarea coronarografiei în condiţii de maximă siguranţă şi confort pentru pacient. Recunoscut pentru portofoliul său de echipamente medicale de elită, Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare cel mai performant angiograf din sud-estul Europei, Philips Azurion 7. Echipamentul reprezintă cea mai recentă generaţie de platformă terapeutică ghidată imagistic, asigurând o reducere a dozei de iradiere cu 50% în domeniul cardiologiei şi 70% în domeniul vascular, precum şi o înaltă calitate a imaginii.