Ce este, de fapt, sinuzita

0
67

Nas infundat, dureri la nivelul tamplelor sau in crestetul capului, cefalee, febra, tuse sunt unele din simptomele ce definesc prezenta sinuzitei. Cauzata de infectia sinusurilor cu un agent patogen (microbi, bacterii sau virus). Deoarece membrana mucoasa se inflameaza, blocand astfel drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, bacteriile se dezvolta, provocand o presiune in sinusuri pana la durere. In majoritatea cazurilor, simptomele racelii includ si nasul infundat, dar diferenta dintre o simpla raceala care provoaca inflamatie a membranei mucoase a sinusurilor si dureaza pana la 7 zile, simptomele sinuzitei dureaza mai mult de o saptamana si se agraveaza in timp. Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung).

Sinuzita acuta este cauzata de o infectie virala, se dezvolta rapid, iar simptomatica dispare in aproximativ o luna, fara tratament antibiotic. in cazul sinuzitei acute provocate de o infectie bacteriana, netratata medicamentos poate recidiva in sinuzita cronica. Sinuzita cronica este cauzata de o infectie bacteriana sau fungica si este dificil de tratat. Ea presupune aparitia sinuzitei repetate. Daca tratamentul cu antibiotice nu va avea rezultat, atunci se poate interveni chirurgical.

Presiune la nivelul fetei insotita de durere, nas infundat, uneori plin cu secretii (galbene sau verzui). In dependenta de sinusul afectat pot aparea dureri la nivelul fruntii, la nivelul obrajilor, in jurul orbitei, in spatele ochilor. Inclusiv unii pacienti pot avea tuse, febra, dureri dentare, cefalee, diminuarea sensibilitatii gustative sau olfactive.

Daca secretiile nazale persista mai mult de o saptamana adreseaza-te unui medic ORL. Copii care sufera de sinuzita cronica pot prezenta si otite (inflamatii ale urechilor) frecvente. Daca recent ai suferit de raceala, o infectie virala sau bacteriana, inclusiv rinitele alergice cronice, si simptomele nu trec, mergi la medic. Prezenta polipilor nazali sau nasul fracturat impiedica drenajul corespunzator al mucusului din sinusuri in nas, ceea ce reprezinta un factor de risc. De asemenea, utilizarea in exces a spray-urilor decongestionante, fumatul, poluarea sunt factori de risc in aparitia sinuzitei.

O sinuzita in stadiu incipient poate fi tratata ambulatoriu prin consumul unor cantitati de lichide si efectuarea de aerosoli (inhalatii) pentru a combate congestia nazala. Iar daca simptomele persista mai mult de o saptamana trebuie sa te adresezi la medicul specialist. in cazul sinuzitei acute provocate de infectia bacteriana, medicul iti va indica tratament cu antibiotic. Important este sa nu renunti la acest tratament, chiar daca simptomatica dispare (multi pacienti fac aceasta greseala), deoarece infectia poate sa nu dispara complet, astfel risti ca boala sa se agraveze.