Inflamatia este o parte vitala a raspunsului sistemului imunitar la leziuni si infectii. Aceasta este modalitatea corpului de transmitere a unui semnal sistemului imunitar ca zona trebuie vindecata si protejata de posibile bacterii sau virusuri. Fara raspunsul psihologic, ranile pot avansa si pot provoca moartea.
Exista, insa, si cazuri in care raspunsul inflamator este prea de durata sau apare in locuri ce nu contin leziuni ori infectii, in acest caz este vorba despre inflamatie cronica. Conform Live Science, afectiunea a fost asociata cu probleme cardiace sau afectiuni autoimune, precum lupus sau artrita reumatoida. Inflamatia acuta apare dupa o taietura la genunchi, o glezna luxata sau in cazul unei dureri in gat. Acesta este un raspus pe termen scurt cu efecte localizate. Printre trasaturile unei inflamatii acute se numara: roseata, umflarea, cresterea temperaturii locale, durere si uneori pierderea unei functii.
In cazul inflamatiei acute, vasele de sange se dilata, fluxul de sange creste, iar globulele albe inunda zona afectata pentru a o trata, afirma dr. Scott Walker, medic din cadrul Spitalului Gunnison Valley din Utah. Un astfel de raspuns duce la inrosirea si umflarea zonei ranite.
Un alt proces este reprezentat de eliberarea citokinelor catre tesutul degradat. Citokinele actioneaza ca „semnale de alarma” ce duc la furnizarea globulelor albe, hormonilor si nutrientilor catre zona cu pobleme. De asemenea, prostaglandinele, ce actioneaza asemanator hormonilor, produc cheaguri de sange ce vindeca tesutul, de asemenea declanseaza senzatia de durere si febra ca parte din procesul de vindecare.
Spre deosebire de inflamatia acuta, cea cronica se produce pe o perioada indelungata si are efecte asupra intregului organism. Nivelul scazut al inflamatiei poate fi declansat de o problema interna, chiar si atunci cand nu exista o afectiune sau o leziune. In acest caz, globulele albe sunt produse in cantitati mari si incep sa atace organele sau tesuturile sanatoase.
Momentan, cercetatorii incearca sa inteleaga implicatiile inflamatiei cronice asupra corpului si mecanismele ce sunt implicate in acest proces, insa pana acum se stie doar ca joaca un rol in aparitia unui numar mare de boli. De exemplu, inflamatia cronica poate duce la afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral. Una dintre ipoteze sugereaza ca stagnarea celulelor inflamatorii in vasele de sange poate duce la aparitia acumularii plagilor. Corpul percepe plagile ca o substanta straina si incearca sa o elimine din fluxul sanguin al arterelor. Daca plagile devin instabile si se rup duc la aparitia cheagurilor ce sunt transportate de sange la creier sau inima.
Cancerul este o alta boala asociata inflamatiei cronice. De-a lungul timpului, inflamatia cronica poate duce la degradarea ADN-ului si poate provoca aparitia unor forme de cancer.
Una dintre alimentatiile recomandate in acest caz este cea de tip mediteranean, ce include consumul de peste, fructe proaspete, legume si grasimi sanatoase. „Compusii din alimentele antiinflamatoare precum omega-3 protejeaza corpul de posibilele degradari produse de inflamatie”, a declarat nutritionistul Ximena Jimenez, din cadrul Academy of Nutrition and Dietetics din SUA. In cazul unei alimentatii antiinflamatorii se recomanda eliminarea alimentelor cu grasimi saturate, a carnii rosii, lactatelor si a celor ce contin partial uleiuri hidrogenate.