Una dintre afectiunile sezonului rece este gripa intestinala. Trecerea de la rece la cald si invers reprezinta expunerea la numeroase virusuri si bacterii, lucru ce cauzeaza îmbolnavirea copilului, asa încat poti ajunge destul de repede la spital.
Desi nu este o afectiune care pune mari probleme de sanatate, gripa intestinala trebuie supravegheata si tratata de catre medici. De cele mai multe ori, ea este determinata de numeroase tulpini de virusuri. Atat rotavirusul, cat si adenovirusul ori enterovirusul pot cauza îmbolnavirea.
Gripa intestinala poate fi confundata usor cu numeroase alte afectiuni. Simptomele sunt destul de comune: diaree; stare de greata si varsaturi; lipsa poftei de mancare; stare de oboseala; nas înfundat; durere în gat; tuse; febra. Starile de rau ale copilului vor disparea dupa aproximativ o saptamana. Chiar si asa, nu trebuie sa ramai indiferent la durerile copilului si sa încerci sa îl ajuti, mergand la medic cat mai urgent posibil.
Starile de greata si varsaturile, dar si durerile de burtica pot conduce parintii la ideea conform careia ar suferi de intoxicatie alimentara. Cu toate acestea, ori de cate ori copilului nu îi prieste un anumit aliment, atunci starile ar putea aparea imediat. În cazul în care copilul sufera de gripa intestinala, atunci simptomatologia ar putea aparea mai tarziu, dupa circa 48 de ore de la contactarea virusului.
La fel, este posibil ca micutul sa fie suspectat de apendicita. Cauzeaza aceleasi stari, dureri de burtica, greata si varsaturi, ba chiar mai mult, copilul ar putea face si o febra usoara. Disconfortul abdominal este cauzat de regula de durerile provocate de starea de diaree, care dispar imediat dupa scaun. Daca durerea este persistenta, acuta si iradiaza în jurul buricului, atunci mai mult ca sigur ar trebui sa ajungi la medic si îl poti suspecta de apendicita.
Raceala ofera o stare generala alterata, oboseala, nas înfundat, tuse, ba chiar uneori varsaturi si febra. Cu toate acestea, febra nu este puternica si copilul nici nu prezinta frisoane ori cefalee, semne caracteristice gripei intestinale. Mai înainte de toate, trebuie sa fii constienta ca gripa intestinala trebuie ameliorata si tratata corespunzator. De aceea, este indicat sa ai în vedere ca ori de cate ori copilul prezinta o astfel de stare sa ajungi de urgenta la medic. Nu îl trata potrivit parerilor tale sau ale apropiatilor, nici macar potrivit sugestiilor farmacistului. Vizita la medic devine obligatorie, mai ales în situatia în care copilul este mic. Pana sa ajungi la medic, urmeaza sfaturile de mai jos:
Hidrateaza copilul – starea de varsaturi si diareea conduc la deshidratarea copilului, extrem de periculoasa pentru sanatate. De aceea, ofera-i multe lichide, apa, lapte, sucuri naturale, precum si saruri de rehidratare.
Mese sanatoase – un copil care sufera de gripa intestinala are nevoie de o alimentatie sanatoasa. De aceea, nu ezita sa îi oferi în meniul zilnic alimente care sa îi stopeze starea de diaree, precum orez, banane, paine prajita, biscuiti fara zahar. În acelasi timp, scoate din dieta zilnica alimente ce contin mult zahar, sucuri carbogazoase, prajeli si grasimi.
Odihna si siguranta – atunci cand copilul prezinta simptomele de mai sus ai în vedere sa îi creezi confort acasa, asa încat sa poata dormi destul ca sa se refaca. În niciun caz nu îl mai duce la gradinita sau la scoala. Fiind plapand, are întotdeauna nevoie de tine sa îi fii în preajma, asa ca ia-ti cateva zile libere.
Gripa intestinala reprezinta o afectiune care necesita multa atentie si îngrijire. În plus, încearca sa ajungi la medic de la primele simptome!