Ce inseamna cand ai gust acru in gura

0
39

Gustul acru in gura este un simptom neplacut si adesea alarmant, care te poate face sa iti pui intrebari legate de sanatatea ta. De cele mai multe ori, el este specific unei anumite afectiuni digestive. 

Boala de reflux gastroesofagian: Gustul acru este specific unei afectiuni a stomacului de care sufera un numar mare de oameni: boala de reflux gastroesofagian. Atunci cand suferi de asa ceva, continutul stomacului este impins sus pe esofag, dand senzatia de arsura si provocand adesea si gustul acru in gura. 

Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care consta in deplasarea retrograda, fara efort, a continutul gastric catre esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, in special dupa mese voluminoase, fara sa produca simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare cand cantitatea de continut gastric care reflueaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecinta depasirii mecanismelor normale antireflux.
 
Gustul acru in gura, simptom neobisnuit al sarcinii: Gustul acru poate fi si un simptom mai neobisnuit al sarcinii. Aceasta este o afectiune numita disgeuzie care se poate manifesta si printr-un gust metalic sau amar, nu doar acru.

Disgeuzia apare de obicei in primul trimestru de sarcina si de obicei dispare in lunile urmatoare. Disgeuzia poate aparea concomitent cu greturile de dimineata. Adesea senzatia de acru in gura apare dimineata. In unele cazuri, tratamentul greturilor specifice sarcinii rezolva si problema gustului de acru in gura. Cauza disgeuziei o reprezinta productia sporita a unui hormon numit estrogen in sarcina care joaca un rol important in perceptia gustului alimentelor.

Senzatia de acru in timpul sarcinii se reduce in general dupa primul trimestru cand productia de hormoni se regleaza si corpul s-a adaptat la noua stare. Unele femei se confrunta insa cu disgeuzia pe tot parcursul sarcinii.
 
Alte cauze pentru gustul amar din gura: 
hiperaciditate
stenoza pilorica
tutun, ceai, cafea, alcool in exces
stres
insuficienta activitate fizica

Tratamentul pentru gustul neplacut persistent in cavitatea bucala depinde de cauza. Tratamentul poate sa nu fie necesar, de exemplu, in toate cazurile.  Exista cateva lucruri pe care le puteti incerca, inainte de a consulta un medic. S-ar putea ca gustul amar din gura sa fie provocat de alimentatie. Asadar, incercati sa aveti mese cu cantitati mici de alimente, iar dupa ce ai servit masa, timp de 30-60 de minute nu te asezi in pozitia culcat. Totodatp, evita sa consumi lichidele in timpul sau dupa servirea mesei. Un alt tratament usor pentru a scapa de senzatia de gust amar din gura consta in antiacide, pansamente gastrice sau sedative. Daca nici asa nu scapati de gustul amar din gura, atunci ar trebui sa concultati un medic. Inainte de a stabili un diagnostic, doctorul va necesita un istoric medical complet si va va intreba de alte simptome. In urma acestui consult pot fi necesare teste suplimentare. sursa: clickpentrufemei.ro

S.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.