Sanii sunt sensibili si se pot irita din foarte multe cauze. Potrivit specialistilor de la WebMD.com, mancarimea la nivelul sanilor si a sfarcurilor poate sa apara din cauza frictiunii generate de sutiene, a eczemelor, dar si in cazul in care alaptezi sau esti insarcinata. Foarte rar, acest simptom poate sa aiba legatura cu o problema medicala mai serioasa, sustin specialistii.
1. Clima rece si uscata. Vremea rece si uscata poate sa genereze aceste senzatii de mancarime pe toata suprafata corpului, inclusiv la nivelul sanilor si a sfarcurilor. Este foarte important sa nu stai foarte mult timp sub dus si sa nu folosesti apa fierbinte, deoarece aceasta indeparteaza uleiul protector de la nivelul pielii si favorizeaza uscarea. Şterge prin tamponari delicate pielea cu ajutorul unui prosop pana cand absoarbe toata umezeala. Apoi aplica o crema sau un balsam hidratant pe tot corpul.
2. O eczema. Eczemele determina aparitia unor iritatii cu cruste care se formeaza pe sfarcuri si areole. In general se folosesc creme foarte hidratante cu ceramide, care favorizeaza vindecarea eczemei. De asemenea, crema cu hidrcortizon contine un steroid care reduce inflamatia, inrosirea si mancarimile la nivelul sanilor. Este obligatoriu un consult medical in cazul in care constati prezenta unor scurgeri mamelonare, deoarece pot sa anunte o posibila infectie care trebuie tratata corespunzator.
3. Sapunul/gelul de dus sau detergentul de rufe. Daca folosesti un sapun/gel de dus nou sau speli hainele cu un detergent nou este foarte posibil ca anumite substante din aceste produse sa genereze mancarimile la nivelul sanilor si a sfarcurilor. In acest caz, este vorba despre o dermatita de contact. Inlocuieste aceste produse cu unele hipoalergenice, fara parfum si coloranti.
4. Sutienul. Este posibil ca sanii sa devina sensibili din cauza materialului sau a colorantilor folositi pentru fabricarea sutienului. Daca ai constatat ca te mananca sanii dupa ce ai purtat un sutien nou, inlocuieste-l cu unul mai vechi ca sa vezi daca problema persista.
5. Din cauza frictiunii exercitate asupra sanilor. In special sfarcurile pot sa reactioneze si sa devina sensibile din cauza frictiunii exercitate in timp ce faci sport sau cand sutienul este prea mic. Un truc oferit de specialisti este sa aplici putina vaselina in zona sfarcurilor si a areolelor inainte sa te antrenezi, ca sa previi iritarea lor.
6. Sarcina. Un alt motiv pentru care te mananca sanii poate sa fie o eventuala sarcina. Daca acest simptom este insotit de altele precum cresterea inexplicabila in greutate, senzatia de greata dimineata si schimbarile bruste ale dispozitiei este foarte posibil sa fii insarcinata. In acest caz, mancarimile sunt cauzate de schimbarile prin care trece corpul si de faptul ca pielea se intinde, pregatindu-se pentru perioada care urmeaza. Maseaza sanii cu unt de cacao, ulei de cocos sau un unguent cu lanolina ca sa ameliorezi senzatia de mancarime.
7. Alaptatul. Problemele care pot sa apara in timpul alaptatului favorizeaza mancarimile la nivelui sanilor. Sfarcurile devin foarte sensibile, dureroase si mancarimea poate sa-si faca aparitia. Pastreaza acea zona in permanenta uscata si curata, continuand sa alaptezi sau sa folosesti o pompa pentru sani. Daca apare o durere insuportabila, iar pielea se descuameaza este foarte important sa mergi la medic, deoarece poate sa fie vorba despre o infectie fungica care trebuie tratata corespunzator.
8. Menopauza. Menopauza poate sa fie o cauza a mancarimilor de la nivelul sanilor si a sfarcurilor. Pielea devine mai sensibila, mai predispusa la uscaciune si la iritatii. Toate acestea sunt generate de tulburarile hormonale suferite de corp si de scaderea nivelului de estrogen. Astfel ca, senzatia de mancarime poate sa isi faca simtita prezenta la nivelul sanilor, dar si a vaginului. Evita sa faci dusuri fierbinti, foloseste produse de ingrijire cu formule blande si hidrateaza cat mai des pielea.
9. Boala Paget a sanului. Boala Paget a sanului reprezinta o forma rara de cancer care adesea este diagnosticata gresit. Simptomele pot fi confundate cu cele ale dermatitei sau o alta afectiune benigna. In acest caz, pot sa apara scurgeri mamelonare alb-galbui, precum si sange. De asemenea, aceasta boala se manifesta de regula la un singur san, sustin specialistii citati. Daca ai folosit tratamentele pentru eczema recomandate de medic, dar simptomele nu dispar, este necesar sa apelezi la analize mai detaliate, cum ar fi o biopsie. Pentru a trata boala Paget este nevoie de interventie chirurgicala urmata de radioterapie.
10. O tumora benigna. Uneori, o tumora benigna care se formeaza in interiorul sanului poate sa cauzeze aceste senzatii de mancarime si cruste formate la nivelul sfarcurilor. La palpare se poate simti o mica umflatura sub sfarc si pot sa apara scurgeri de sange. Este important sa mergi la un medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.
sursa: eva.ro