Ce MacBook ți se potrivește?

0
132

Laptopurile ce poartă logoul mărului mușcat sunt printre cele mai dorite din întreaga piață. Construite din materiale de calitate, cu un design ușor de recunoscut și utilizate de arhitecți, artiști, studenți și oameni de afaceri deopotrivă, ai dreptate să crezi că MacBook-ul este laptopul făcut pentru toți. Dacă vei arunca o privire peste gama de modele disponibile în prezent, vei vedea că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Din fericire, nouă ne place simplitatea, așa că vom face alegerea unui MacBook cât mai ușoară pentru tine.

MacBook Air – generația veche

Dacă bugetul tău este limitat, atunci MacBook Air-ul de generație veche va fi probabil singura ta opțiune. Componentele au fost actualizate în mare parte în 2015, iar de atunci, Apple a mai crescut un pic frecvența procesoarelor.

Avantaje? Tastatura excelentă, design-ul foarte reușit și după standardele de astăzi, un trackpad foarte bun și o gamă de port-uri care nu te obligă să-ți schimbi toate cablurile sau să adaugi adaptoare. Puncte în plus pentru faptul că poți face upgrade stocării după ce l-ai cumpărat.

Dezavantaje? Procesor antic, ecranul de calitate slabă (atât culorile, cât și rezoluția sunt deficitare în 2019) și cip grafic care te limitează la consum de media, nu neapărat la creație.

Pentru cine e: studenți, redactori și editori text; Preț: $999 sau în jur de 4500 lei.

Noul MacBook Air

Toate dezavantajele pe care le-am arătat la vechea generație au fost rezolvate odată cu apariția noului model. Cu un design îmbunătățit și tehnologie demnă de 2019, noul MacBook Air a stârnit curiozitatea multora. Din păcate, nu toate sunt roz.

Avantaje: Procesor de nouă generație, cip grafic bun pentru editare foto și video light, Touch ID și un ecran Retina decent, chiar dacă nu este prea luminos.

Dezavantaje: Tastatura nu este la fel de bună, doar două port-uri, lipsa slot-ului SD, un webcam care nu impresionează. Pentru cine e: pasionați de fotografie, videografi amatori, studenți care au intrat la facultatea preferată de părinți; Preț: $1199 sau în jur de 6100 lei.

MacBook

Actualul design a pornit la drum în 2015, iar de atunci lumea s-a tot așteptat ca acesta să devină, cu timpul, noul MacBook Air. După cum am văzut la final de 2018, n-a fost să fie. Așa că MacBook rămâne o mică ciudățenie în gama de laptopuri Apple.

Deși nu poartă numele Air, este cel mai mic, subțire și ușor MacBook din actuala gamă. Din păcate, prețul nu este pe măsura dimensiunilor mai mici.

Avantaje: extrem de portabil, ecran Retina foarte bun

Dezavantaje: performanță foarte limitată, un singur port USB-C, webcam 480p, de care și acum se râde copios

Pentru cine e: oameni care nu țin cont de performanță și vor un laptop foarte compact și foarte ușor; Preț: $1299 sau aproximativ 5900 lei.

Vechiul MacBook Pro 13

Apple s-a hotărât să nu mai actualizeze cel mai accesibil MacBook Pro, așa că, dacă vrei să te mândrești cu un laptop făcut pentru profesioniști, trebuie să te mulțumești cu unul cu specificații din 2017.

Avantaje: mai puternic decât noul MacBook Air, ecran Retina mai luminos, webcam mai performant;

Dezavantaje: nu are Touch ID, nu are Touch Bar, specificații din 2017, are doar două port-uri USB-C, fără slot SD, tastatura nu este cea mai grozavă.

Pentru cine e: cei care vor cea mai bună performanță pentru cei mai puțini bani; Preț: $1299 sau aproximativ 6400 lei.

Noile MacBook Pro de 13” și 15”

Nu în ultimul rând, laptopurile destinate adevăraților profesioniști. Spre deosebire de toate cele pe care le-am menționat până acum, cele mai recente versiuni MacBook Pro 13” și MacBook Pro 15” sunt echipate cu procesoare cu 4 nuclee, respectiv 6. Dacă bugetul îți permite, acesta ar trebui să fie principalul motiv pentru care trebuie să alegi un MacBook Pro de ultimă generație. Avantaje: Procesoare de ultimă generație, cu 4, respectiv 6 nuclee în configurația inițială, cipuri grafice dedicate în versiunea de 15”, 4 port-uri USB-C, Touch ID, Touch Bar, un display absolut superb Dezavantaje: tastatura este călcâiul lui Ahile pentru noile laptopuri, în ciuda modificărilor făcute de Apple, prețurile prohibitive pentru mulți.Pentru cine e: pentru cei care nu doresc compromisuri, editori foto și video profesioniști, graficieni; Preț: de la $1800 sau aproximativ 8700 de lei pentru varianta de 13”.

Cam așa stau lucrurile la început de 2019. Poți încerca și piața second-hand, însă garanția că vei lua un laptop de care proprietarul s-a îngrijit nu este chiar certă. Tu ce laptop Apple ți-ai cumpăra?