Romania are o medie de 1.7% donatori la intreaga populatie, in vreme ce un minim necesar ar fi de 2.5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%. Ne aflam pe penultimul loc in Europa, devansand doar Albania iar unul din trei romani nu beneficiaza de sange in situatii critice. Semnale de alarma au fost trase de medicii din centrele de transfuzii inca din 2012. „Romania nu are stoc de sange, nu are banca de sange, functioneaza de o zi pe alta”, dar desi se stia aceasta situatie masurile de corectie se lasa asteptate. Din acest motiv, medicul iesean Tudor Ciuhodaru vine cu solutii pentru aceasta criza.
„Criza cronica de sange, acutizata in aceste zile, poate fi solutionata prin politici si in acest domeniu. Este laudabil apelul ministerial dar fara masuri concrete care sa asigure un flux constant de donatori vom asista mereu la astfel de situatii.
Solicitam guvernantilor masuri urgente pentru tratatarea cauzelor crizei de sange:
1. Deblocarea posturilor din sistem.
Cu un deficit de aproape 40% de personal cum are Iasul este greu de crezut ca programul va putea fi prelungit sau ca se vor asigura conditii decente pentru rapiditatea recoltarii. Nici nu se pune problema hei rupismului centrelor de recoltare mobila in contextual in care se asigura cu dificultate personalul pentru un program pana la ora 14.Raportat la cantitatea de sange recoltata intr-un an, Centrul de Transfuzii Sanguine din Iasi ar avea nevoie de 9 medici, 66 de asistente medicale si alti 8 angajati cu studii superioare dar doar 5 medici si 22 de asistente. Declaratia facuta de domnul Cepoi la preluarea mandatului de ministru, ca a fost pregatit actul normativ pentru deblocarea posturilor a ramas timp de 2 ani o simpla promisiune facuta intr-o zi de marti iar proiectul meu de lege zace prin sertarele parlamentarilor. Daca personalul ar fi suficient ar putea fi asigurate ture si dupa amiaza, cu acces pentru mai multi donatori, garzi de noapte sau program la sfarsit de sapatamana.
2. Imbunatatirea dotarilor.
Aparatura performanta, inclusiv achizitionarea bancilor de sange, poate preveni variatiile sezoniere ale numarului de donatori.
3. Informare si educare.
Introducerea educatiei pentru sanatate ca materie de studiu in insitutiile de invatamant va face cunoscute etapele si conditiile donarii precum si beneficiile acesteia pentru sanatate.
4. Pot fi luate in discutie eventuale facilitati suplimentare pentru donatori asigurate de sistemul de sanatate. Cateva exemple pot fi puncte de pornire: pachete de analize gratuite pentru rudele de gradul intai ale donatorilor ce fac mai multe donari in cursul anului, eliberarea gratuita a actelor medicale sau alte facilitati tot in domeniul medical. Sper ca aceste masuri sa fie luate in considerare de puternicii zilei pentru ca sangele nu are culoare politica”, spune medicul iesean.