Un medic american sustine ca lipsa somnului creste nivelul cortizolului, hormon de stres. Wendy Bennett recomanda cateva metode care pot scadea perioada in care organismul se poate adapta pentru a adormi rapid. Majoritatea oamenilor subestimeaza importanta somnului, insa rezultatele studiilor care au analizat impactul acestuia asupra sanatatii noastre sunt copesitoare, spune Wendy Bennett, profesor la Facultatea de Medicina din Maryland, Statele Unite, specializata in prevenirea obezitatii. Specialistul a constatat ca lipsa de somn este legata de obezitate, depresie si boli de inima.
Evitati sa folositi telefonul cu cel putin doua ore inainte de culcare. Butonarea telefonului este obiceiul pe care il avem majoritatea dintre noi inainte de culcare, fara a fi constienti ca lumina albastra (inclusiv de la televizor si computer) inhiba eliberarea melatoninei si sporeste timpul de reactie si atentia, inlaturand somnul. „Evitarea folosirii gadget-urilor poate face o mare diferenta, deoarece lumina perturba ritmul circadian“, spune dr. Bennett. Incercati sa evitati luminile puternice (in special a telefonului) timp de doua pana la trei ore inainte de a merge la culcare.
Faceti o plimbare de cel putin 30 de minute inainte de a merge la culcare. „Mersul pe jos este activitatea pe care o recomand cel mai des pacientilor mei. Cand sunteti obositi, este cel mai bun antidot“, spune Bennett. Antrenamentele fac mult bine corpului, echilibrand starea de spirit, reducand riscul bolilor de inima, a unor tipuri de cancer si gestionand nivelul de zahar din sange. Un studiu recent a demonstrat ca 30 de minute de mers pe jos sau de jogging, de patru ori pe saptamana, scad la jumatate timpul necesar pentru a adormi.
Baie in lumina soarelui. Lumina soarelui stimuleaza starea de spirit, regland secretia hormonilor care controleaza ritmul circadian. „Fiecare celula din corpul tau raspunde ciclului zi-noapte, asa ca expunerea ochilor si corpului la lumina este o modalitate buna de a incepe ziua“, spune dr. Bennett.
Cinci minute de meditatie inainte de culcare. Studiile psihologice arata ca meditatia poate ajuta in noptile in care nu puteti dormi, demonstrandu-se ca lipsa somnului creste nivelul cortizolului, hormon de stres. „Una dintre cele mai mari cauze ale lipsei somnului este anxietatea, asa ca meditatia va fi utila“, spune dr. Bennett. Chiar si doar cinci minute de respiratie profunda pot scadea ritmul cardiac si tensiunea arteriala, adauga specialistul.