Ce nu stiai despre tetanos

0
111

Tetanosul – pana si numele acestei boli provoaca frisoane! Cum te poti infecta? Cum se manifesta tetanosul, ce complicatii pot aparea? Tineti minte: tetanosul netratat se soldeaza cu deces!

Tetanosul – rezultat al infectarii plagilor cu sol sau obiecte contaminate
Tetanosul este o boala acuta infectioasa determinata de bacilul tetanic (Clostridium tetani), manifestata prin contracturi tonice ale musculaturii striate si caracterizata printr-o evolutie grava si letalitate inalta (30-40%). Tetanosul apare ca rezultat al infectarii plagilor taiate sau profunde cu sol sau obiecte contaminate cu bacilul tetanic.

Curba sezoniera arata incidenta maxima in lunile calde, din mai pana in septembrie. Receptivitatea la tetanos este generala. Rezervorul de infectie este reprezentat atat de animale cat si de oameni. Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plagilor si mucoaselor cu solul contaminat, atat cu bacili tetanici, cat si cu spori, si prin obiecte contaminate.

Cum se manifesta tetanosul?
Perioada de incubatie in tetanos este de 3 – 30 zile in functie de intensitatea infectiei tetanigene (cu cat incubatia este mai scurta, cu atat boala este mai severa). Debutul poate fi brusc sau insidios cu urmatoarele manifestari: sensibilitate la frig, parestezii, senzatia de arsura la nivelul plagii, clonii musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie si imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii muschilor maseteri.

Perioada de stare se caracterizeaza prin contractura tonica a intregii musculaturi scheletice. Contractura musculaturii fetei imbraca un aspect caracteristic: “risus sardonicus” (fruntea incretita, pleoapele pe jumatate inchise si colturile gurii trase in jos). Bolnavul cu tetanos are pozitii diferite caracteristice ca urmare a contracturii.

Pot aparea crize de contracturi musculare paroxistice foarte dureroase cu spasm glotic, spasmul muschilor respiratori, ceea ce duce la asfixie, cianoza si aspirarea secretiilor nazo-faringiene. Contracturile musculare sunt suficient de puternice pentru a determina rupturi ale muschilor, deplasari si fracturi osoase. Crizele de contracture pot fi declansate de o mica atingere, zgomotul, lumina sau curentii de aer. Bolnavul este constient, iar tulburarile de constienta sunt consecinta dereglarilor metabolice profunde sau ale tratamentului. Semnele clinice de gravitate sunt: febra, tahicardia si insuficienta respiratorie. Bolnavii mai pot prezenta artropatii, retentie azotata, oligurie si variatii ale tensiunii arteriale.

Care sunt complicatiile bolii
Pot aparea tulburari circulatorii severe, instabilitatea tensiunii arteriale si tahicardie. La nivel pulmonar apar bronhopneumonii de aspiratie, iar la nivel gastrointestinal: dilatatie gastrica acuta si ileus paralitic. Sistemul osteoarticular este afectat sub forma de osteoporoza, deformatii ale coloanei vertebrale, tasari, scolioze si fracturi. Prognosticul este sever in tetanosul cu incubatie scurta si generalizare foarte rapida. Tetanosul netratat se soldeaza cu deces, iar cazurile tratate evolueaza in functie de forma clinica, mortalitatea maxima inregistrandu-se la nou-nascuti si la varstnici.

COMPLICATII GRAVE ce pot aparea in urma unui tetanos netratat

Masuri profilactice
Masurile preventive permanente includ imunizarea activa cu anatoxina tetanica, care garanteaza imunitatea solida si de lunga durata, in cadrul programului de vaccinari cu DTP.

Persoanele imunizate activ antitetanic in ultimii 5 ani vor face rapel cu ATPA 0,5 ml IM, toaleta chirurgicala a plagii, spalare cu apa oxigenata, antibioticoterapie (penicilina, tetraciclina) timp de 7-10 zile. La ranitii grav, in stare de soc, cu plagi multiple, hemoragii masive, infectie HIV, se administreaza ser antitetanic 10.000 U sau imunoglobuline specifice umane antitetanice, urmate de vaccinarea antitetanica.

Persoanele neimunizate activ sau imunizate incomplet antitetanic vor face ser antitetanic in doza de 3000-10.000 U sau imunoglobuline umane specifice antitetanice 500 U, urmate de imunizare activa cu ATPA in 3 doze de 0,5 ml IM la interval de cate 14 zile.

Care este conduita in cazul unei plagi cu risc de tetanos? Prezentati-va de urgenta la medic si urmati recomandarile lui!