Ce nu ştiai că te poate îmbolnăvi de cancer

0
72

Obezitatea este asociată cu mai multe tipuri de cancer.

Există studii care au arătat că obezitatea şi cancerul sunt asociate. „Obezitatea creează un mecanism de inflamație cronică și rezistență la insulină, care sunt factori cancerigeni”, explică Patrick Pessaux, profesor de chirurgie digestivă citat de sciencesetavenir.fr.  

Printre tipurile de cancer favorizate de obezitate se numără: cel de sân (mai ales după menopauză), colorectal, de rinichi, de pancreas, de endometru, ovarian, esofagian, de vezică biliară şi de prostată. De asemenea, unele cercetări au arătat că există asocieri şi cu mielomul multiplu, leucemia şi limfomul non-Hodgkin.  

Ce poţi face pentru a slăbi sănătos

Dacă ai greutate în exces, este necesar să slăbeşti, pentru a-ţi reduce riscul de cancer, precum şi de alte boli pentru care obezitatea este factor de risc (afecţiuni cardiace etc.). Nu încerca diete care promovează pierderea unui număr mare de kilograme într-un timp scurt. Acestea pot fi frustrante şi, în cazul în care vei slăbi, te poţi trezi că te îngraşi la loc, chiar mai mult decât înainte.

Mai bine include în activitatea zilnică unele obiceiuri sănătoase:

►fii activ zilnic; mergi pe jos 30 de minute, în ritm alert, şi redu activităţile sedentare (stat la televizor sau la calculator);

►limitează consumul de alimente dense caloric, cu conţinut prea mare de zahăr sau de grăsimi;

►consumă zilnic fructe şi legume, care sunt sursă de vitamine, minerale şi fibre;

►adoptă un regim mediteraneean, care presupune consumul de produse proaspete, legume, fructe, cereale integrale, peşte, ulei de măsline, lactate în cantităţi moderate, nuci, aport redus de carne albă sau roşie şi de ouă.

COntinuarea pe clicksanatate.ro