Ce obiceiuri formate in copilarie sunt responsabile de depresie si lipsa increderii in sine

0
44

Exista o serie de obiceiuri care cauzeaza anxietate si pe care fiecare dintre noi le-am invatat in primii ani de viata. Modul in care parintii ne-au invatat sa gestionam situatiile stresante au un impact mai mare decat ne putem gandi. „In copilaria timpurie dezvoltam mecanisme de aparare prin experientele si exemplele celor din jur. Problema este ca nu toate mecanismele functioneaza si, uneori, ne conduc direct la starea de anxietate sau depresie“, a explicat psihologul Dr. Sal Raichbach pentru bustle.com, noteaza adevarul.ro. Obiceiuri adoptate in copilarie, responsabile de stres si anxietate:

„Odata ce amanarea devine un obicei in copilarie, acesta tinde sa ramana inclusiv in viata de adult“, spune dr. Raichbach.Termenele limita si responsabilitatile incep sa declanseze automat sentimente de anxietate.

Dorinta de a impresiona profesorii sau de a obtine aprecierea parintilor dvs. prin a fi perfect poate duce la asteptari nerealiste. „Problema cu perfectionismul este ca nu va permiteti sa faceti greseli si sa invatati de la ele. Deoarece asteptarile pe care le stabiliti sunt nerealiste, teama de esec duce la anxietate, stres si scaderea stimei de sine“, spune dr. Raichbach. 

„Problemele de somn de la o varsta frageda pot declansa anxietate mai tarziu in viata“, explica psihologul. De multe ori, dificultatea de a dormi este rezultatul gandurilor si problemelor. In copilarie poate fi mai greu sa recunosti sau sa vorbesti, dar aceste ganduri se manifesta prin aparitia anxietatii mai tarziu in viata.

Daca ai fost invatat sa-ti reprimi emotiile cand erai copil, aceasta s-ar putea sa fie cauza anxietatii tale din viata de adult. „Copilaria este perioada in care oamenii invata sa-si identifice sentimentele si sa le exprime intr-un mod sanatos“, spune dr. Raichbach.