Un organism sanatos produce mucus in mod constant, de la glandele din nas, gat, stomac, intestine. Aceasta substanta lucreaza pentru a prinde si distruge bacteriile, virusurile, si alte materiale inainte ca acestea sa afecteze organismul. In mod normal, mucusul se amesteca cu saliva, ceea ce il face mai subtire, astfel incat sa poata fi inghitita cu usurinta si fara a fi observat.
Cand un material strain intra in nas, glandele produc tot mai mult mucus pentru a scapa de intrus, iar acest exces face ca o parte din mucus sa se coleceze in partea din spate a gatului. Inghitirea secretiilor groase poate irita adesea stomacul, provocand varsaturile. Pentru a trata varsaturile trebuie sa vedeti mai intai conditia care cauzeaza excesul de mucus. Iata cateva cauze:
– infectiile ale tractului respirator superior, cum ar fi raceala si gripa pot cauza execsul de mucus.
– alergiile, precum febra fanului, pot declansa aceasta reactie la unele persoane; aceseta stranuta des, iar nasul curge abundent in incercarea organismului de elimina particulele de polen.-
infectiile sinusurilor;
– in unele cazuri, productia de mucus poate fi normala, dar problemele cu inghitirea pot declansa reflexul de voma. Cea mai frecventa cauza pentru astfel de probleme este boala de reflux gastroesofagian, care apare atunci cand acidul eliberat din stomac urca pana in gat. Acesta provoaca arsuri la stomac, tuse, dureri si uneori greata si varsaturi. Problemele de inghitire pot fi cauzate si de varsta sau de un blocaj faringian.
Tratament
1. Infectiile tractului respirator superior si ale sinusurilor pot fi cauzate de bacterii sau virusuri. Daca infectia este bacteriana, antibioticele sunt tratamentul standard. Odata ce infectia este sub control, varsaturile cu mucus nu ar trebui sa mai fie o problema. Daca infectia este virala, antibioticele nu ajuta, ba mai mult, pot face rau. Medicamentele antivirale pot fi administrate, dar cel mai probabil medicul va vrecomanda sa asteptati pana boala trece de la sine, timp in care veti lua, doar daca este absolut necesar, tratament simptomatic.
Decongestionantele, cum ar fi pseudoefedrina, reduc vasele de sange din nas, ceea ce reduce umflarea si producetia de mucus. Consumul de ceai si apa si folosirea unui umidificator pot fi eficiente. Uneori, un dus fierbinte poate deschide pasajele nazale. Combinatia de miere si ghimbir ajuta, iar gargara cu apa sarata curata foarte bine. Multi oameni gasesc alinare folosind spray-uri nazale saline, iar unii se simt mai bine daca dorm cu capul ridicat pe mai multe perne.
In anumite situatii pot ajuta si alimentele picante care actioneaza ca un expectorant, subtiind secretiile si ajutand la eliminarea lor. Cu toate aceseta, pacientii care deja sufera de iritarea stomacului, nu trebuie sa riste pentru ca isi vor agrava problema.
2. Antihistaminicele sunt adesea folosite pentru a trata producerea de mucus in exces cauzate de alergii. Aceasta medicatie blocheaza receptorii din organism, care reactioneaza la alergen. Ele pot ajuta, de asemenea la reducerea mancarimilor nazale si stranuturilor. Unele antihistaminice au, de asemenea, proprietati care pot preveni sau reduce greata si varsaturile.Decongestionantele sunt, de asemenea, de multe ori folosite pentru tratarea alergiilor.
3. Corticosteroizii sunt foarte eficienti pentru ameliorarea inflamatiei cauzate de alergii si suprimarea raspunsului sistemului imunitar, dar ele necesita, de obicei o reteta. Aceste medicamente sunt de obicei folosite numai pe termen scurt pentru a trata simptome acute.
Varsaturile persistente pot fi periculoase si pot duce la deshidratare, asa ca lichidele si suplimentarea cu electroliti sunt absolut necesare. Acest lucru este important mai ales pentru copii, batrani si gravide. Aceste grupuri sunt in special predispuse la deshidratare, iar tratamentul prompt poate preveni complicatiile.
Desi de obicei sunt rezultatul unor viroze sau alergii, varsaturile cu mucus trebuie sa fie evaluate pentru a exclude alte cauze, mai grave. Oricine traieste episoade repetate de varsaturi, cu sau fara producerea de mucus, ar trebui sa contactateze un medic. Este urget un consult in cazul in care secretiile au un miros neplacut sau contin sange. Alte indicii ale unei probleme grave sunt respiratia suieratoare, febra sau simptomele care persista mai mult de 10 zile. Mucusul colectat in gat poate provoca, de asemenea, tuse, asa numita tuse productiva. In astfel de situatii este recomandat mai degraba sa scuipati mucusul decat sa il inghititi.