Ce riscuri implica endoscopia digestiva

0
94

Endoscopia digestiva superioara este o procedura medicala care permite vizualizarea esofagului, stomacului si duodenului. In cadrul acesteia se utilizeaza endoscopul: un tub lung, subtire, flexibil, care are la varf o camera video cu o sursa de lumina. Initial, endoscopul este introdus in gura pacientului, iar apoi, cu ajutorul medicului, acesta inghite dispozitivul. Ulterior, cu manevre blande, specialistul ghideaza endoscopul pe lungimea esofagului, stomacului si duodenului.

Medicul recomanda o endoscopie digestiva superioara pentru investigarea anumitor simptome digestive: dureri abdominale, varsaturi, sangerare, dificultati la inghitire. Un alt motiv ar fi o precizare de diagnostic, prin prelevarea anumitor biopsii, adica mici fragmente de tesut, care ulterior se trimit la examen microscopic. Alta indicatie pentru endoscopia digestiva superioara ar fi supravegherea anumitor afectiuni deja diagnosticate, cum ar fi varicele esofagiene. Nu in ultimul rand, endoscopia digestiva superioara are o latura terapeutica. In timpul endoscopiei se pot face manevre pentru oprirea anumitor sangerari, pentru extragerea unor corpi straini sau a unor polipi.

Fiind o metoda invaziva, exista anumite riscuri. Cu toate acestea, endoscopia este o investigatie foarte buna din punctul de vedere al sigurantei pacientului. Riscurile si posibilele complicatii includ: posibile sangerari, care de obicei sunt minore, infectii, perforatie. Dar, de exemplu, riscul de perforatie la o endoscopie diagnostica este pana in 5 cazuri la 10000 de cazuri.

In cazul pacientilor varstnici, la pacientii cu o patologie asociata sau in cazul efectuarii de manevre terapeutice, aceste riscuri cresc. Prima contraindicatie este lipsa de cooperare a pacientului. Alte contraindicatii ar fi: infarctul miocardic acut, perforatia digestiva, socul. Endoscopia este cea mai buna investigatie pentru diagnosticul inflamatiei, ulcerelor, tumorilor, sangerarilor esofagului, stomacului si duodenului.

Un mare avantaj este reprezentat de acuratetea diagnosticului. Endoscopia deceleaza leziuni pe care alte investigatii, precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizata nu le pot vedea. Un alt avantaj este posibilitatea terapeutica, fara interventie chirurgicala, in anumite situatii.