Ce rol au medicamentele diuretice. Atenţie la efectele adverse!

0
113

Diureticele sunt cunoscute şi ca medicamente care te ajută să elimini apa în exces din organism. Rolul lor este de a stimula funcţia rinichilor, contribuind astfel la eliminarea apei prin urină.

Există 3 tipuri de medicamente diuretice. Efectul cel mai intens îl au cele de ansă, utilizate ca medicament în caz de urgenţă, urmate de diureticele tiazidice, cu efect moderat. Diureticele cu efect asupra potasemiei ajută la eliminarea apei din organism, fără însă a influenţa nivelul de potasiu, o importantă substanţă nutritivă.

Cum acţionează 

Retenţia de apă apare atunci când se pierde echilibrul între cantitatea de apă, sare şi electroliţi în organism. Diureticele au rolul de a restabili acest echilibru prin creşterea cantitaţii de sodiu din rinichi, ceea ce stimulează producţia de urină. Fiecare rinichi este format din peste 1 milion de nefroni, mici filtre care îndepărtează substanţele nocive. În funcţie de tipul de diuretic utilizat, nefronii sunt stimulaţi să producă mai multă urină.

 

Recomandate hipertensivilor

 

În cele mai multe cazuri, diureticele sunt prescrise de medicii cardiologi, ca parte din tratamentul hipertensiunii arteriale, fiind medicamente de prima linie. Aceste medicamente reduc cantitatea de fluide din vasele de sânge, ceea ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Diureticele pot fi recomandate de specialişti şi pentru alte afecţiuni cardiovasculare, cum ar fi insuficienţa cardiacă, având rolul de a împiedica inima să pompeze sânge în exces în organism. În caz contrar, există riscul acumulării de fluide în organism, cunoscut şi sub numele de edem.

 

Ce indicaţii mai au

Continuarea pe clicksanatate.ro