Hepatita C este cauzată de virusul hepatitei C (VHC) și poate varia de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, până la o boală gravă, pe tot parcursul vieții. Pe lângă tratament, pentru hepatita C este indicat și un regim alimentar.
Ficatul, organul afectat de hepatita C, are rolul de a elimina toxinele din organismul uman. Practic, tot ce mâncăm, bem, medicamentele pe care le luăm, sunt metabolizate la nivel hepatic și de aceea ajung, într-o formă sau alta, să afecteze și ficatul. Dacă acesta este deja bolnav, este obligatorie o atenție sporită.
Hepatita C poate fi acută sau cronică
Hepatita C poate fi acută sau cronică. Forma acută este o infecție de scurtă durată, ale cărei simptome pot dura până la 6 luni. Uneori, corpul este capabil să lupte împotriva infecției și virusul dispare. Dar, pentru majoritatea oamenilor, o infecție acută duce la infecție cronică, potrivit doc.ro.
Hepatita C cronică este o infecție de lungă durată, care, dacă nu este tratată, se poate întinde pe tot parcursul vieții și poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, ciroză (cicatrici ale ficatului), cancer hepatic și chiar deces.
Tratamentul hepatitei C se face cu medicamente antivirale, care pot vindeca boala în majoritatea cazurilor. La pacienții cu hepatită C acută, medicul poate aștepta să vadă dacă infecția devine cronică înainte de a începe tratamentul.
Dacă hepatita provoacă ciroză, un medic specializat în boli hepatice va recomanda un tratament care poate include medicamente, intervenții chirurgicale și alte proceduri medicale. Dacă hepatita C duce la insuficiență hepatică sau cancer hepatic, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un transplant de ficat.
Deoarece această boală îngreunează funcțiile normale ale ficatului, pe lângă medicamentele prescrise, este de ajutor și un regim alimentar pentru hepatita C.