Colonul iritabil sau sindromul intestinului (deseori abreviat ca IBS) este o patologie digestivă comună cu simptome care pot afecta grav viața de zi cu zi a oamenilor, precum colici, dureri abdominale, diaree, gaze sau constipație.
Cauzele exacte sunt necunoscute și în prezent nu există un tratament în acest, așa că strategia împotriva acestuia se concentrează pe o serie de schimbări în obiceiurile de viață cu scopul de a ameliora simptomele. Desigur, multe dintre schimbări afectează alimentele.
Ce alimente agravează simptomele?
Astfel, dacă primim diagnosticul de sindrom de colon iritabil, este foarte probabil ca și medicul nostru să ne recomande să lăsăm deoparte, sau măcar să evităm pe cât posibil anumite alimente, potrivit doctorulzilei.ro.
Trebuie remarcat, totuși, că persoanele cu această afecțiune nu răspund în același mod la retragerea anumitor alimente, așa că este posibil să trecem printr-o perioadă de „probă” în care experimentăm retragerea diferitelor alimente din dietă pentru a verifica efectul pe care aceasta îl are asupra stării noastre.
Oricum ar fi, poate cele mai evidente alimente pe care ar trebui să le scoatem din dietă sunt cele care irită tractul digestiv la oricine, indiferent dacă are sau nu IBS. Acestea includ lucruri precum alimente picante, alcool sau, într-o măsură mai mică, cafeaua.