Un rezultat corect al analizelor medicale depinde de colaborarea persoanei careia i se recolteaza o proba biologica. Astfel, recoltarea probelor de sange se face dimineata, pe nemancate, de preferat intre orele 7:00-9:00 (perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele). inainte de recoltarea sangelui venos se recomanda a nu se fuma. Este de preferat ca recoltarea sangelui sa se faca inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi, spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Pentru a evita aparitia unor rezultate care nu corespund cu realitatea, se recomanda ca recoltarea sangelui sa se efectueze dupa 10-12 ore de la ultima masa. Seara se va manca mai devreme si mai putin, pe cat posibil, fara grasimi, pentru a nu influenta valorile analizelor pentru evaluarea metabolismului lipidic.
O alimentatie bogata in grasimi (carne grasa, sunca, unt, margarina, maioneza, smantana, inghetata), la o ora tarzie a serii, poate falsifica rezultatele analizelor (apar valori pozitive false). Valori anormale ale analizelor sangelui pot sa apara si in alte situatii: la persoanele nedormite, la persoanele obosite, la persoanele care vin de la distante mari cu trenul sau masina. La aceste persoane se recomanda sa se efectueze analiza sangelui la un alt moment. Efortul fizic poate influenta unele dintre analizele de laborator, de aceea, cu o jumatate de ora-o ora inainte de recoltarea sangelui se recomanda a se evita efortul fizic (fuga, urcarea pe scari) sau, daca am urcat mai multe scari, sa asteptam o jumatate de ora-o ora, inainte de recoltarea sangelui.
Exista anumite teste (testul de toleranta la glucoza administrata pe cale orala, teste de stimulare sau inhibare pentru diferiti hormoni etc.) pentru care este necesar sa se recolteze mai multe probe de sange. Medicul este cel care stabileste orarul de recoltare a probelor de sange.