„Cine doarme bine are parte de o viaţă lungă”, spune un proverb. Dar cine mai doarme bine în aceste vremuri tulburi, încărcate de grija zilei de mâine, de presiunea deadline-ului care se repetă obsesiv într-un e-mail şi de problemele cu care ne confruntăm zi de zi?
Insomnia, afecţiune descrisă de către experţi ca „imposibilitate de a adormi, de a menţine starea de somn şi de a avea un somn odihnitor”, nu mai este o noutate pentru nimeni, din cauza agitaţiei permanente care ne înconjoară şi care ne aruncă în neantul nopţilor albe şi al refuzului categoric al ochilor de a sta închişi.
La nivel mondial, insomnia afectează peste 50% din populaţia adultă la un moment dat în viaţă, iar pe termen lung această tulburare a somnului poate duce la un dezechilibru de natură emoţională şi intelectuală – anxietate, depresie, tulburări de memorie, dificultăţi în concentrare, izolare socială-, dar şi fizică – sistem imunitar slăbit, predispus la infecţii, oboseală, reacţii întârziate etc.
Află din cele ce urmează ce poţi face pentru a preveni această problemă!
Nu lenevi în pat în speranţa că te ia somnul
Nu faci decât să-ţi fortezi creierul să facă ceva ce nu vrea. Dacă moş Ene nu vrea să vină pe la gene, cel mai probabil corpul tău dispune încă de câteva resurse de energie, aşa că cel mai indicat ar fi să te apuci de activităţi nici prea plictisitoare, dar nici prea solicitante, recomandă csid.ro.
Poţi citi câteva pagini dintr-o carte (dar nu din cea preferată, care te captivează) în fotoliu, după care te poţi întinde la loc în pat să vezi dacă a avut efect.