Credeai ca daca bei lapte constant ai sanse mai mici de a suferi de afectiuni ale sistemului osos? Ei bine, studii recente arata ca laptele nu aduce astfel de beneficii, ba chiar iti pune viata in pericol. Alimentul pe care oamenii slabi il consuma de doua ori pe zi. Cercetatorii sustin ca este nevoie de studii suplimentare pentru a putea recomanda schimbari in ceea ce priveste alimentatia populatiei, insa se tem ca efectele unui nivel sporit de lactoza si galactoza sunt periculoase, ducand pana la un risc crescut de deces prematur.
Aceste forme de zahar incurajeaza stresul oxidativ si sporesc inflamatia cronica in organism – ambele fiind declansatori importanti ai unor boli cronice. Cercetarea a fost realizata la departamentul de stiinte chirurgicale de la Uppsala University din Suedia. Profesorul Karl Michaelsson, cel care a condus acest studiu, dezvaluie: „Rezultatele noastre pun la indoiala validitatea recomandarilor de a consuma lapte pentru a preveni fracturile cauzate de fragilitatea oaselor. Rezultatele ar trebui, totusi, sa fie interpretate cu precautie, dat fiind caracterul observational al studiului nostru. Concluziile au nevoie de confirmare inainte de a fi folosite pentru a schimba recomandarile alimentare.”
Profesorul Mary Schooling, de la New York City University, spune ca aceste noi informatii ridica semne majore de intrebare cu privire la posibilele efecte negative ale consumului de lapte. „Din moment ce consumul de lapte poate spori la nivel global cu dezvoltarea economica si cresterea consumului de alimente de origine animala, legatura dintre lapte si mortalitate trebuie neaparat lamurita cat mai curand.” O dieta bogata in lactate este recomandata frecvent pentru a reduce riscul de fracturi cauzate de osteoporoza, insa cercetarile anterioare cu privire la importanta laptelui in alimentatie si cele referitoare la influenta acestuia in cazul ratei crescute a mortalitatii ofera rezultate contradictorii. Echipa de specialisti suedezi si-a propus sa analizeze daca aportul sporit de lactate incurajeaza procesul de stres oxidativ, care, la randul sau, influenteaza rata mortalitatii si riscul de fracturi. Cercetarea, publicata in BMJ, a analizat dieta si stilul de viata a doua grupuri de femei si barbati, pe parcursul a mai multi ani.
La femei, studiul nu a confirmat reducerea riscului de fracturi in urma unui consum sporit de lapte. Insa acelea care au baut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi aveau un risc sporit de deces decat cele care au baut mai putin de un pahar pe zi. Si la barbati s-a inregistrat un risc sporit de deces in urma consum crescut de lapte, insa nu la fel de pronuntat ca in cazul femeilor. O analiza suplimentara a scos la iveala o legatura intre aportul de lactate si biomarkeri ai stresului oxidativ si inflamatiei. Cu toate acestea, un consum sporit de produse fermentate din lapte, precum iaurtul, a fost asociat cu o rata mai mica a mortalitatii si fracturilor in cazul femeilor. Cercetatorii au tinut, insa, sa sublinieze ca studiul arata doar o asociere si nu poate dovedi ideea de cauza si efect.
Profesorul Susan Lanham-New, consultant pentru National Osteoporosis Society, a declarat: „Laptele si produsele lactate aduc 50-60% din aportul necesar de calciu. Indivizii ar trebui totusi incurajati sa aiba o dieta echilibrata, in care laptele si produsele lactate sunt un element important.”