Ce se intampla daca nu tratezi hemoroizii

0
501

Hemoroizii reprezinta dilatatia si inflamatia venelor din jurul anusului sau a rectului inferior, (segmentele terminale ale intestinului gros) cel mai frecvent ca urmare a cresterii  presiunii si fluxului de sange in regiunea pelvina. Putem privi hemoroizii ca fiind niste varice  asemanatoare celor care se dezvolta  frecvent pe membrele inferioare. Netratati,  hemoroizii iti vor produce permanent disconfort. Simptomele se pot accentua periodic, in pusee evolutive obsedante, cu alterarea starii generale ducand pana la dezechilibre psihice.

Cand apar complicatiile bolii se instaleaza si durerea: durere vie, cu caracter de arsura sugereaza o fisura anala sau o tromboza  asociata; durerea cu caracter pulsatil poate semnifica asocierea unui abces perianal; durerea continua si intensa este sugestiva pentru  o tromboza hemoroidala acuta;         
 
In functie de cauza care iti provoaca hemoroizii se poate intampla ca respectarea igieniei si a unei diete sa fie singurul tratament. Insa  daca simptomele sunt mai agresive iar boala evolueaza in pusee  iar aspectul lor se modifica, medicul iti va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru tine.           

Tratamentul medical  va combate factorii care au dus la aparitia bolii si vor ameliora simptomele. Va trebui sa respecti un regim alimentar echilibrat si sa combati constipatia prin mijloace cat mai naturale, evitand laxativele. Este important sa ai grija mai mare la igiena regiunii anale, spalarea zonei dupa fiecare scaun, evitand utilizarea substantelor iritante. Acestor sfaturi se vor asocia si medicamente pentru combaterea durerii si disconfortului. Trebuie de asemenea asociat tratament venotonic si de scadere a presiunii la acest nivel. 

Tratamentul sclerozant desi  evita spitalizarea este grevat de  disconfort local si numeroase complicatii: necroze, ulceratii, abcese sau flegmoane. Se fac ligaturi elastice sclerozante ce se aplica succesiv sau se pot face injectii sclerozante in submucoasa hemoroidala. Tratamentul chirurgical se face la hemoroizii voluminosi, exteriorizati, care sangera in mod repetat sau in cazul complicatiilor. Exista diverse tehnici si procedee operatorii care vor extirpa hemoroizii dar si o parte din mucoasa canalului anal. Operatia se face in general  cu anestezie locala. Trebuie sa stii ca chirurgia hemoroizilor este  delicata si nu este lipsita de riscuri si complicatii imediate sau tardive. 
Nu trebuie uitat ca hemoroizii pot fi doar manifestarile altei boli si singurul remediu de durata va fi rezolvarea cauzei ce a determinat aparitia lor.