Ce se stie mai putin despre caderea parului

0
84

Ambele sexe pot experimenta caderea parului, principala cauza crezandu-se a fi actiunea unui hormon derivat de testosteron la nivelul foliculului pilos. Este mai frecventa la barbati, care sufera de calvitie temporala si la nivelul vertexului (varful capului), progresiva, de regula ireversibila. Componenta genetica este extrem de importanta: alopecia se transmite indeosebi pe linie paterna. Parul care cade rapid are de regula cauze hormonale, de stress, iatrogene (spre exemplu chimioterapia). Parul care cade in timp indelungat are cauza genetica. Nu exista niciun supliment care sa stopeze caderea parului sau sa determine aparitia firelor noi. Majoritatea tratamentelor promovate peste tot, vitaminele, mineralele de administrat pe cale orala nu au niciun efect demonstrat. Fara o carenta certa documentata de medic, suplimentele nu au nicio valoare.

O alimentatie echilibrata, cu odihna, hidratare orala, exercitii fizice regulate conteaza in mentinerea unei stari de sanatate generale, implicit la nivelul parului. Situatiile deosebit de stressante pot declansa alopecii de trauma, aerate (goluri), chiar totale.  Singurele tratamente eficiente sunt minoxidilul, blocantii de 5-alfa-reductaza, unele raze laser speciale. Pieptenele cu laser are aprobare FDA si ar trebui folosit zilnic sau o data la doua zile, in sedinte de 15 minute, pe toata suprafata scalpului. Rezultatele pot varia si nu reprezinta o terapie foarte eficienta. Blocantii de 5-alfa-reductaza au fost inventati pentru tratarea hiperplaziei de prostata; s-a observat ca au efect pozitiv pe stoparea caderii parului si regenerarea foliculilor, dar au si reactii adverse considerabile (depresii, insomnii, libido atenuat).

Minoxidilul este cel mai raspandit tratament. Se administreaza topic, dimineata si seara. Rezultatele se vad in cateva luni, mai ales in alopecia genetica. Oprirea tratamentului duce la pierderea intregului progres, deci, odata inceput, el va fi continuat toata viata. Solutia topica de minoxidil va fi de 2% pentru femei, respectiv 5% pentru barbati. Reactiile adverse la minoxidil includ matreata, roseata locala, cefalee, scaderea tensiunii arteriale (minoxidilul este un vasodilatator), palpitatii, greutate in respiratie, ameteala, hipertricoza (adica par crescut in alte zone ale corpului). Unele pot fi frecvente. Tratamentul va fi oprit la aparitia lor.

sampoanele care promit minuni nu fac minuni, pentru ca actioneaza putin pe scalp. Singurul sampon cu efecte benefice poate fi cel cu ketoconazol; din pacate, sampoanele au fost retrase din cauza unor cazuri (foarte rare) de insuficienta hepatica fulminanta. Spalarea scalpului cu gaz sau alte solutii nu are efecte notabile. Aplicarea de ceapa, ou sau alte ingrediente nu are niciun fundament stiintific. Raderea scalpului nu stopeaza caderea parului, nu promoveaza cresterea mai multor fire de par, nu ingroasa firul de par. Transplantul de par reprezinta o solutie la moda si presupune extragerea unor foliculi din zonele laterale sau posterioara ale scalpului, ulterior implantarea lor in zonele frontale si in vertex. Este putin traumatic, rezistent in timp, dar din pacate depinde de parul restant si preturile nu sunt chiar la indemana oricui.

Orice afectiune hormonala, psihologica, dermatologica sau de organ va fi tratata prompt la medicul specialist. Caderea parului poate fi secundara acestor afectiuni. Informarea corecta va scuteste de bani multi aruncati pe tratamente naturiste, homeopate sau fanteziste care n-au cum sa functioneze.