Atentie mare! Ce trebuie sa ceri intr-un pomelnic! Aceste 7 lucruri sa nu cumva sa le treci vreodata in pomelnicul de-l duci la biserica!
Mare atentie! Ce trebuie sa cerem intr-un pomelnic si ce nu trebuie sa cerem
CE TREBUIE SA CEREM INTR-UN POMELNIC
Pastrarea credintei ortodoxe, curaj in apararea credintei, netinind seama de amenintari sau avantaje. Puterea de a savirsi fapte ortodoxe.
Venirea la credinta a neortodocsilor (pagini, Iudei si eretici crestini: papistasi, protestanti si neo-protestanti).
Rabdarea necazurilor si a celor ce ni le fac.
Rabdare in boala, saracie, lipsa.
Multumiri lui Hristos in necazuri, caci necazurile ne smeresc.
Sanatate in Hristos.
Cunoasterea pacatelor proprii.
Izbavire de patimi.
Mila si iertare de la Hristos a pacatelor si greselilor noastre.
Mila si iertare de la Hristos pentru dusmanii nostri.
Casatorie spre vietuire ortodoxa (intre oameni iubitori de Hristos).
Ajutorul lui Dumnezeu intr-o munca placuta lui Hristos.
Alte cereri de folos spre mantuire.
Citeste si
NU CEREM:
Moartea dusmanilor, pedepsirea celor ce ne-au suparat, umilit, inselat etc.
Bucurii trupesti: satisfactii, bogatie, belsug, avansari.
Succese, cistiguri la jocuri, concursuri si olimpiade si noroc in viata.
Sanatate cu orice pret, nestiind ca boala fara razvratire poate aduce mintuire.
Puteri supraomenesti, paranormale: minuni, vedenii (aratari, lumini, mirosuri) “spirituale” – pentru bucurie trupeasca.
Ajutor de la Hristos in toate dorintele.
Alte cereri dupa mintea lumii, cum ar fi “pacea intre popoare”, impacarea tuturor Bisericilor si religiilor etc.
Cererile sa nu calce poruncile Evangheliei si ale Bisericii.
Citeste si
***
Cum se face un pomelnic
Cand vin la biserica, multi oameni aduc la sfantul altar, ca o obisnuinta, un pomelnic, unde scriu atat numele lor, cat si pe ale celor pe care ii poarta in gand – rude, prieteni, cunoscuti etc. Gandindu-ne ca v-ar fi de ajutor sa cunoasteti cate ceva din importanta acestui gest, aparent simplu, am stat de vorba cu parintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor si preot slujitor la Biserica „Sfantul Spiridon” din Iasi, care ne-a explicat cum se alcatuieste un pomelnic si la ce slujbe ale Bisericii se pomenesc cei vii sau adormiti.
In pomelnicul adus la biserica se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim sa-i pomenim (Ioan, Ana, Elena etc.). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele.
Parinte consilier, cum se face un pomelnic?
Se intampla ca un crestin sa aduca la biserica un pomelnic si sa considere ca a facut tot ceea ce trebuia: va fi pomenit la biserica si cu aceasta si-a incheiat datoria sa, el nu mai are nimic de facut. In realitate, este nevoie si de rugaciunea personala. Si aici ar trebui sa existe un pomelnic. Acesta – fie ca este scris, fie ca nu – este de dorit sa cuprinda cat mai multe nume: de la cei apropiati din familie – sot, sotie, copii, parinti, bunici, nasi, prieteni –, pana la nefericitii acestei lumi. Parintele Sofronie Saharov ne indeamna: „Cand va rugati, rugati-va pentru toti si pentru fiecare. Si adaugati: Pentru rugaciunile lor, pentru rugaciunile lui, Doamne miluieste-ma si pe mine. Astfel, putin cate putin, constiinta voastra se va largi”.
In pomelnicul ce urmeaza a fi dus la biserica se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim sa-i pomenim (Ioan, Ana, Elena etc.). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. Se intelege, numai oamenii pot fi trecuti in pomelnic. Spun aceasta deoarece au fost cazuri in care cel care a alcatuit pomelnicul a considerat de cuviinta sa treaca si numele cainelui la care tinea foarte mult!
In cazul clericilor, numele este insotit de denumirea treptei preotesti (de exemplu: „preotul Ioan” sau „ieromonahul Varsanufie”, „diaconul Grigore”), la fel pentru monahi sau monahii (de exemplu: „monahia Olimpiada”). Cei vii vor fi grupati impreuna, la fel cei adormiti, mentionandu-se deasupra fiecarui grup: vii sau adormiti. Pentru Taina Sfantului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii