Daca te uiti in dreapta constelatiei Triunghiului, poti vedea galaxia cu acelasi nume, care apare ca o mica pata pe cer. Ea se afla la 3 milioane de ani lumina distanta si este unul din cele mai indepartate obiecte din galaxie care pot fi observate cu ochiul liber.
Telescopul Hubble are o capacitate mult mai buna decat ochii nostri insa, astfel incat a reusit sa faca cea mai detaliata fotografie a acestei galaxii vecine de pana acum. Pentru a intelege cat de detaliata este aceasta e bine sa retii ca e compusa din 54 de poze diferite, are 665 de milioane de pixeli. Regiunea cuprinsa in imagine contine intre 10 si 15 milioane de stele separate. Fotografia cuprinde insa doar o treime din marimea spiralei galaxiei, care se extinde pe 60.000 de ani lumina. In schimb, surprinde exact inima galaxiei.
Galaxia Triunghiului – cunoscuta si sub denumirea de Messier 33 sau NGC 598 – este a un fel de sora mai mica in privinta dimensiunilor pentru Galaxiile Andromeda si Calea Lactee. Din moment ce este o galaxie mai mica, are doar 40 de miliarde de stele, spre deosebire de catralionul din Andromeda si cele 200-400 de miliarde din Calea Lactee.
Desi are mai putine stele ca surorile mai mari, are mai multa energie si entuziasm decat acestea. Mai exact, are atat de mult praf si gaz, incat stele noi se formeaza pe banda rulanta. „Prima mea impresie la vederea imaginilor Hubble a fost wow, [acolo] chiar se formeaza multe stele„, a explicat astronomul Julianne Dalcanton, de la University of Washington din Seattle. „Intensitatea ratei de formare a stelelor este de 10 ori mai mare decat zona din galaxia Andromeda analizata in 2015”.
Daca vrei sa downloadezi si tu fotografia cu galaxia Triunghiului, o poti downloada de aici, intr-un format numai bun pentru a o transforma in wallpaper pentru laptop, sau de aici, in formatul mare, de 1,67 GB.