Cea mai ieftina metoda de a trata insomnia

0
63

Probabil ca oricine a avut macar o data in viata o noapte rea, de somn, in care s-a invartit pe toate partile fara sa poata adormi. Suieratul vantului, latratul cainilor, o cina luata prea tarziu si consistenta, toate acestea si multe altele pot cauza probleme de somn ocazionale. Se estimeaza ca 35% dintre adulti sufera din cand in cand de probleme de somn. Termenul pe care il folosim in asemenea circumstante este acela de insomnie. Din punct de vedere medical, insomnia reprezinta existenta unor dificultati de adormire, atunci cand iti ia mai mult de 45 de minute sa adormi.

Privarea de somn poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii. Medicatia poate fi o solutie rapida de a induce odihna, dar are efecte secundare si nu este indicata pe termen lung.

Daca ai probleme cu somnul, aceasta situatie poate avea efecte negative puternice asupra sanatatii tale. Medicatia poate fi solutia rapida de rezolvare a problemei, insa are efecte secundare si nu este indicata pe termen lung, potrivit sleepfoundation.org. Din fericire, exista o solutie mai ieftina si fara aceste efecte secundare – muzica. Muzica este mai mult decat ceva pe care il asculti si care te binedispune. Ea are un efect direct asupra sistemului nervos parasimpatic care ajuta corpul sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru somn. Adultii care asculta 45 de minute de muzica relaxanta inainte de culcare, adorm mai repede, dorm mai mult, se trezesc mai rar noaptea, si evalueaza mai mult calitatea odihnei, decat atunci cand nu asculta muzica, noteaza adevarul.ro.

Potrivit aceleiasi surse, tinerii care opteaza pentru a asculta muzica clasica sunt mai avantajati in privinta calitatii somnului, fata de cei care citesc pe e-book sau nu fac nimic inainte de a adormi. Daca esti mai clam atunci cand asculti muzica buna nu e doar imaginatia ta. Muzica are puterea de a incetini ritmul cardiac si respirator, de a reduce tensiunea arteriala si chiar de a stimula relaxarea musculara, adica de a produce acele schimbari in organism care preced odihna. Alegerea muzicii este o preferinta strict personala, insa pastreaza acest sfat in minte: melodiile lente sunt ideale. Cauta un ritm care sa se incadreze intre 60 si 80 de batai pe minut, frecvente in melodiile clasice si de jazz. Odata ce ai integrat muzica in rutina de culcare, ramai cu ea. Efectele pozitive asupra somnului de construiesc in timp.