Stiai ca intr-un singur mililitru de saliva traiesc aproximativ 100 de milioane de bacterii, din 600 de specii diferite? Pe langa acestea, in orice parte a gurii tale mai traiesc alte sute de specii de fungi, protozoare si virusuri, iar aproximativ 500 de microorganisme nu sunt nici macar identificate si denumite.
Spatiile dintre dinti, dintre gingii si dinti, cerul gurii, limba sau sub limba sunt invadate de aceste mici vietuitoare care duc o viata extrem de activa in gura ta. Unele sunt pasnice, unele utile – avand un rol bine definit in procesele de digestie, altele extrem de agresive si daunatoare.
Poate cea mai nociva bacterie care traieste in cavitatea orala este Streptococcus Mutans. Iata care sunt efectele actiunii sale:
1. Aparitia cariilor
Din cauza ei ajungem cel mai des la stomatolog, ea fiind responsabila de transformarea zaharului ajuns in cavitatea bucala in acid, care la randul lui, produce eroziunea dintilor.
2. Respiratia urat mirositoare
O a doua consecinta a prezentei acestor microorganisme in cavitatea orala este mirosul urat pe care-l emana gura. Specialistii au constatat ca in 90% dintre cazuri, originea halenei se afla in cavitatea orala si doar in restul situatiilor ea este generata de afectiuni gatro-intestinale, ale amigdalelor, boli renale sau hepatice, diabet sau cancer.
Mirosul urat prezent mai pronuntat dimineata se datoreaza inmultirii accelerate a acestor bacterii pe timpul noptii din cauza secretiilor crescute de saliva. Pe langa disconfortul propriu generat de o respiratie urat mirositoare, sunt generate adevarate stari de disconfort psihic.
3. Boli de inima, inclusiv atac de cord
Greu de crezut, dar aceste bacterii iti pot pune viata in pericol. Persoanele care au probleme dentare sunt expuse riscului de a dezvolta boli cardiace. Gingiile care sangereaza, dintii cariati si igiena orala precara permit microbilor din gura sa treaca in sange.
Odata intrate in sistemul circulator, bacteriile determina formarea de cheaguri de sange, riscurile unui atac de cord crescand alarmant.
Numeroase studii situeaza aceste bacterii, alaturi de fumat, obezitate si lipsa exercitiilor fizice pe lista factorilor care favorizeaza riscul cardiac.
Cum putem preveni un asemenea dezastru? Simplu. Respectand riguros igiena orala – spalatul dintilor de minim doua ori pe zi, folosirea atei dentare si controale regulate la stomatolog.