Cea mai sanatoasa leguma gatita

0
44

Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie).

Nu mai putin de 90% din continutul rosiei este apa biologica, usor asimilabila de catre organismul uman, care alcatuieste suportul ideal pentru administrarea colectiei de vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor.

Dintre vitaminele conti­nute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv, noteaza clickpentrufemei.ro.

Rosiile contin si licopina, un pigment care da culoarea specifica tomatelor si care are un efect antioxidant mai puternic decat celebra vitamina C, protejand eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii inclusiv cu tutun). Studiile au demonstrat ca prin tratare termica rosia isi mareste cantitatea de licopen cu 35%. Pentru a beneficia de proprietatile lor, se recomanda sa se consume saptamanal 7 portii de preparate derivate din rosii (o portie = un pahar de suc de tomate de 250 ml sau 125 ml pentru alte feluri de mancare). Rosiile sunt folosite mai ales in preparatele dietei meteraneene si in bucataria spaniola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.