Ceaiul boldo este un ceai de plante din frunzele arbustului boldo şi este folosit pentru tratarea problemelor digestive în medicina tradiţională, în special în America Centrală şi de Sud. Bineînţeles, ca oricare alt aliment, consumul în exces poate produce complicaţii în privinţa sănătăţii.
Ce este ceaiul boldo?
Ceaiul boldo este făcut din frunzele arbustului Boldo, cunoscut şi ca Peumus boldus, care îşi are originile în Chile, dar creşte şi în centrul şi sudul Americii în ţări precum Mexic şi Argentina, în special în regiunile muntoase.
În aceste zone, ceaiul boldo este folosit în medicina tradiţională, în special pentru ameliorarea problemelor de digestie, pentru detoxifierea ficatului sau chiar pentru accelerarea procesului de slăbire. Acest ceai nu se recomandă a fi consumat zilnic, mai ales pentru că are un gust intens şi similar celor de medicamente, motiv pentru care se foloseşte doar atunci când este absolut necesar. Pentru a-l pregăti este nevoie de 6 grame de frunze uscate de boldo şi 240ml de apă fierbinte.
Ceaiul boldo: beneficii
De-a lungul anilor, ceaiul boldo a fost folosit pentru tratarea problemelor digestive şi de ficat. Oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea acestui ceai este foarte limitată. În urma unui studiu s-a descoperit că acest tip de ceai conţine cele mai multe proprietăţi antioxidante, iar astfel are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, acei compuşi dăunători care pot deteriora celulele din organism. De asemenea, ceaiul boldo conţine compuşi volatili. Ultimele cercetări sugerează că poate fi folosit şi în procesul de slăbire, însă nu există suficiente dovezi care să susţină acest aspect.
Riscurile care apar în urma consumului ceaiului boldo
Deşi ceaiul boldo este benefic pentru sănătatea tractului digestiv şi a ficatului, există şi câteva riscuri pe care trebuie să le avem în vedere. De exmeplu, ceaiul boldo poate interfera cu Warafina, un anticoagulant, la fel şi cu alte medicamente pentru inimă. Înainte de a încerca acest ceai este recomandat să cereţi sfatul medicului, iar în funcţie de istoricul dumneavoastră şi a tratamentelor pe care le urmaţi, va stabili dacă este bine sau nu să încercaţi ceaiul boldo. De altfel, consumat în exces, poate fi dăunător pentru ficat.