Ceaiul cu cel mai puternic efect detoxifiant

0
57

Datorita proprietatilor tonice, energizante si antispasmodice, ceaiul de menta se recomanda atat copiilor, cat si batranilor si persoanelor în convalescenta. În general, calmeaza nervii, regleaza functiile inimii si intervine în afectiunile digestive si respiratorii. 
Infuzia de menta se prepara din doua linguri frunze uscate si maruntite, tinute 10 minute la umectat, în 25 ml apa rece. Dupa îmbibare, se adauga 500 ml apa clocotita, se infuzeaza în vas acoperit timp de 15-20 minute, se strecoara, se îndulceste cu putina miere si se bea întreaga cantitate, fractionata în cursul zilei, avand efecte dezinfectante si decongestionante la nivelul cailor respiratorii, respectiv astm bronsic si bronsite infectioase.

Consumat înainte de masa, ceaiul are rol de excitare a apetitului, evitarea arsurilor la stomac si calmarea greturilor si a palpitatiilor inimii. Daca se bea dupa mese abundente are rol în digestie, combaterea colicilor biliare si abdominale, dureri de colon iritabil, mai ales la consumul carnii de vanat, alimente acre sau acrite. O alta reteta de infuzie se prepara din doua lingurite frunze uscate la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit 20 minute, se strecoara si se beau doua-trei ceaiuri reci între mese, avand efecte în crampe si balonari abdominale cu eliminarea gazelor, diaree, voma (la sugari si la adulti), greturi la gravide, indigestii, afectiuni hepatobiliare, marirea secretiei  biliare, calmarea durerilor de stomac, dezintoxicarea organismului prin diureza si transpiratie intensa si fortificarea sistemului nervos.

O cana de ceai elimina mirosul neplacut al gurii de natura digestiva, iar seara are efect sedativ si ajuta la evitarea insomniei. Consumul  moderat de ceai de menta (în amestec cu rozmarin) mentine forma fizica la sportivi. O cura de trei luni cu infuzie de menta reduce tumorile canceroase la nivelul colonului, plamanilor, colului uterin si al pielii. În fitoterapie sunt recomandate si tratamentele externe pe baza de tinctura de menta, preparata din 5 g ulei eteric în 95 ml alcool concentrat sau prin macerare a 20 g pulbere din frunze uscate în 100 ml alcool 400 timp de 7 zile. Aceasta se pastreaza în sticlute închise la culoare. Se iau cate 20 picaturi diluate în putina apa, de 2-3 ori pe zi, avand efecte antiseptice, carminative, antispastice si antivomitive  în greturi, vome, crampe intestinale, ameteli, migrene, rau de voiaj (auto, avion, vapor), dezinfectarea gurii.

Lichiorul de menta se prepara din 200 g frunze proaspete sau 50 g frunze uscate la un litru alcool 700; se lasa la macerat 14 zile, se strecoara si se amesteca cu sirop de zahar (600 g zahar în 500 ml apa). Se consuma cate un paharel înainte de mese cu efecte în tulburari nervoase sau palpitatii la inima si dupa mese în indigestii si colici intestinale. Uleiul eteric de menta se iau cate 5 picaturi (adulti) si 1-2 picaturi (copii) pe o bucata de zahar cubic sau în apa, dupa mesele principale, de 3-4 ori pe zi, în cure de 7-14 zile, cu efecte în afectiuni digestive însotite de diaree, dizenterie, balonari, dischinezie biliara, afectiuni renale, astenie, urticarie si antibacterian.