Colina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide si taninurile sunt cateva dintre numeroasele substante benefice care se regasesc in compozitia plantei de sunatoare. Pe lista de benficii ale ceaiului de sunatoare trebuie notat faptul ca are proprietati antiseptice, sedative, antiinflamatoare, cicatrizante si astringente.
Beneficiile ceaiului de sunatoare pot aparea la cei care au depresii. Potrivit medicilor, sunatoare are o actiune blanda asupra biochimiei creierului si amelioreaza starile de depresie. In depresii mai accentuate puteti incerca capsule cu extract de sunatoare, insa nu inainte de a consulta si un medic.
Datorita compusilor amari din sunatoare, ceaiul poate avea beneficii in stimularea digestiei si alungarea parazitilor intestinali. De asemenea, saponinele din sunatoare pot ajuta in tratarea racelilor si virozelor. Ceaiul de sunatoare, prin continutul de acid clorogenic si cafeic, are proprietati cicatrizante si antiinflamatoare.
Ceaiul de sunatoare poate avea beneficii calmante pentru cei care sufera de migrene, nevroze si nevralgii faciale. E indicat si seara, pentru cei care sufera de somnabulism, stari de anxietate sau chiar tulburari de vorbire.
Pentru ca are proprietai antibacteriene si antiinflamatoare, infuzia de ceai de sunatoare poate fi de mare ajutor pentru femeile care sufera de afectiuni genitale. Tot prin infuzie se pot ameliora si durerile articulare sau guta. Sunt studii care spun ca o gargara cu ceai de sunatoare poate fi de ajutor pentru cei care sufera de abces dentar, afte bucale sau diverse rani.
De asemenea, sunt studii care arata ca ranile deschise, ranile purulente, plagile provocate de taieturi, acneea furuncule, intepaturile de insecte si diverse eczeme pot fi tratate cu ajutorul infuziilor de ceai de sunatoare. Ceaiul de sunatoare are si efect calmant si combate durerea, usturimea sau mancarimea.
La cei care consuma sunatoare pot aparea si cateva efecte adverse. Poate aparea fotosensibilitatea, arsurile de piele, dureri de cap, ameteli, senzatia de gura uscata sau tulburari gastro-intestinale. De asemenea, se recomanda ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa evite consumul de sunatoare.