Ceasca de sanatate: Noutati referitoare la tratamentele cu preparate din merisor

0
61

De zeci de ani, efectul ceaiul de merisor este studiat in numeroase tari. Iata un ceai care este considerat un ”doctor” competent cu efecte terapeutice in tratamentul a zeci de boli.

Fructele de merisor contin proantocianidine, compusi care potrivit cercetatorilor pot preveni infectiile tractului urinar prin actiunea lor impotriva rezistentei bacteriilor de tip E. coli. Populatiile indigene din America, ca si motii, locuitorii Muntilor Apuseni, foloseau merisorul pentru vindecarea infectiilor tractului urinar.

Merisorul ( Vaccinium vitis-idaea-merisorul de munte) este cultivat foarte mult in SUA si in Canada. In aceste zone geografice, produsele obtinute din merisor sunt foarte populare , mai ales sucul de merisor, merisorul uscat si indulcit sau o varietate de dulceturi si gemuri. In aceste zone geografice, doar  5% din productia de merisor este consumata cruda.

In anul 1951 in SUA a fost infiintat un institut de cercetari care se ocupa chiar de  studierea merisorului in scopuri terapeutice.

Substantele active prezente in compozitia merisorului

De la merisor se recolteaza si fructele, si frunzele in perioada septembrie-octombrie. Cercetatorii sustin ca frunzele de merisor contin :ulei volatil format din arbutozida si metilarbutozida, precum si hidrochinona, flavonoizi, tanin, acid chinic, vaccinina, vitamina C, saruri de magneziu si acizi organici. In acelasi timp, fructele de merisor sunt bogate in  zaharuri, acizi citric, malic, benzoic, vitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin si saruri minerale.

Merisorul este numit de specialisti ”doctoral rinichilor”

Merisorul este planta numita de numerosi specialisti  „doctorul rinichilor”. Studii de specialitate realizate in numeroase laboratoare din Europa  demonstreaza ca extractele obtinute din fructele, frunzele si mugurii merisorului sunt cele mai importante remedii pentru dizolvarea uratilor, substante din care se formeaza pietrele la rinichi. Inca din antichitate, tratamentele cu merisor erau considerate leacuri miraculoase pentru multe boli, indeosebi pentru cele ale tractului urinar.

Merisorul este un anticonceptional pentru barbati

Cercetarile au scos la iveala ca preparatele cu merisor actioneaza ca un anticonceptional pentru barbati. De aceea, extractele acestei plante pot fi folosite doar de barbatii care  nu doresc sa aiba copii.

Sucul plantei are efect contra bacteriilor

Sucul de merisor actioneaza asupra bacteriilor E.coli deoarece micsoreaza rezistenta acestora la antibiotice. De aceea, posibilitatea declansarii unei infectii are un efect redus. In acelasi timp, un studiu desfasurat in cadrul Universitatii Harvard si Rutgers a descoperit  ca efectul sucului contra bacteriilor poate fi obtinut si prin consumul de merisoare uscate.

In tratarea infectiilor produse de bacteria Helicobacter pylor au fost asociate merisorul si sovarvul

Merisorul este si un tratament natural contra bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta bacterie este responsabila de aparitia a numeroase cazuri de gastrita si de ulcer (peste 40 %). In acest scop, a fost realizat un  studiu  la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, in care au fost asociate doua plante exceptionale in tratarea infectiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, si anume: merisorul si sovarvul (Origanum vulgaris). Cele doua plante fac un cuplu extraordinar in sensibilizarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabila la tratamentul cu antibiotice clasice.

Cum se administreaza merisorul

Pentru a beneficia din plin de efectele terapeutice ale merisorului, cercetatorii  recomanda   sa consumam  fructele crude intregi, uscate sau sub forma de suc. Deoarece  sucul este cam acru, nutritionistii  considera ca amestecandu-l cu  putina miere sau sirop de agave l-ar face usor de consumat. Din frunzele si fructele de merisor se pot prepara infuzii  sau tincturi. Infuzia combinata rece-cald este foarte puternica punand in contact substante care sunt mai usor de absorbit crude cu substante pe care le putem obtine doar prin tratare la cald. Aceasta infuzie se prepara astfel: patru lingurite de pulbere de frunze de Merisor se macereaza 8 ore intr-un sfert de litru de apa, apoi se filtreaza, iar preparatul obtinut se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia, preparatul obtinut  folosindu-se  extern, pentru spalaturi si comprese, si intern. Acest remediu inhiba dezvoltarea unor bacterii  si virusi si elimina in buna masura inflamatia.

Interdictie

Nu este recomandat sucul de merisor in cazul femeilor gravide si al bolnavilor cu insuficienta renala.

Merisoarele au un impact benefic impotriva tumorilor maligne

S-a mai demonstrat stiintific ca merisoarele au un impact pozitiv in lupta impotriva tumorilor maligne. Un grup de cercetatori din Canada au demonstrat cum celulele canceroase de la nivelul glandelor mamare erau supuse unui risc mult mai scazut in evolutia spre tumori, daca se consuma aceste fructe, datorita proantocianidinei, un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Sucul de merisoare, efecte benefice si in curele de slabit

Datorita antioxidantiilor, care neutralizeaza radicalii liberi din organism, merisoarele sunt un real sprijin pentru organism si in cazul bolilor reumatice. Cura cu suc de merisoare poate sa completeze si curele de slabire: acizii organici au puterea sa reduca depozitele de grasime, in doar cateva saptamani, consider cercetatorii  europeni.

Decoctul de merisor, bun pentru copii

S-a constatat ca si dupa varsta de patru ani, unii copii mai fac pipi in pat. Exista unele remedii naturale care-i pot scapa  pe parinti de aceste probleme!  „Un remediu recomandat, care a dat totdeuna  rezultate foarte bune, este tratamentul cu decoct de merisor, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie. Leacul se prepara din doua lingurite de frunze de merisor care se fierb in 200 ml de apa, timp de trei minute. Copilul trebuie sa bea ceaiul seara, cu o jumatate de ora inainte de culcare”.