Cei mai toxici coloranti alimentari. Nu cumpara produsul, daca scrie asta pe eticheta

0
96

Coloranţii alimentari sunt la ordinea zilei în industria de profil, deoarece le oferă alimentelor o culoare mult mai atrăgătoare pentru clienţi.

Dar cât de toxici sau de inofensivi sunt aceşti coloranţi alimentari?

Studiile sunt ambigue şi oferă rezultate contradictorii, dar anumiţi coloranţi s-au remarcat pentru potenţialul lor toxic asupra organismului uman, mai ales dacă ating valori crescute.

Unii coloranţi pot cauza reacţii alergice sau hiperactivitate în rândul copiilor, în timp ce alţii au fost asociaţi cu un risc mai crescut de dezvoltare a celulelor maligne.

De altfel, copiii sunt cei mai expuşi potenţialelor riscuri ale coloranţilor alimentari, având în vedere că aceştia sunt folosiţi cu precădere în compoziţia bomboanelor, prăjiturilor şi sucurilor pe care cei mici obişnuiesc să le consume.

Datele statistice arată că în ultimii 50 de ani consumul de alimente în care au fost folosiţi coloranţi alimentari a crescut cu peste 500%, un aspect deloc liniştitor.

Chiar dacă, până la acest moment, nu au fost relevate concluzii fără echivoc în privinţa siguranţei folosirii coloranţilor alimentari, este mai bine să fii precaut şi să alegi alimente cât mai puţin procesate, deci fără coloranţi. Printre acestea se numără ouăle, lactate, carnea proaspătă, nucile, seminţele, fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale şi leguminoase precum fasole, linte, năut.

Desigur, nu uita să citeşti de fiecare data eticheta unui produs! De oricâte ori ar scrie „natural” pe ambalaj, e bine să verifici acest lucru şi consultând eticheta cu ingrediente.

sursa: csid.ro