Cel mai mare risc cand vine vorba de aerul conditionat

0
53

Daca pentru majoritatea oamenilor vara este sinonima cu vacanta si relaxarea, pentru persoanele cu boli de inima acest anotimp pune probleme in plus. Mai ales daca temperaturile de afara cresc foarte mult. „In timpul perioadelor de canicula, dintre toate afectiunile cardiovasculare, pacientii care sufera insuficienta cardiaca congestiva si cei cu boala cardiaca valvulara sunt afectati cel mai mult. Deshidratarea si tensiunea arteriala scazuta duc la insuficienta cardiaca si, de asemenea, este o cauza pentru insuficienta renala“, explica prof.dr. Martin Schillinger, specialist in medicina interna, angiologie si cardiologie in cadrul Wiener Privatklinik, potrivit adevarul.ro. 

Prin urmare, principala masura de preventie care poate fi luata este consumul de lichide. „Aici ne referim la o cantitate mai mare decat de obicei  – in mod normal ar trebui sa consumam in jur de un litru si jumatate pe zi, dar in zilele calduroase este recomandat sa consumam doi litri si jumatate sau chiar trei litri pe zi. De asemenea, pacientii trebuie sa limiteze efortul fizic in mijlocul zilei, atunci cand temperaturile ajung la cele mai mari valori. Cel mai bine pentru acestia este ca antrenamentul fizic sa fie facut dimineata sau seara. Este foarte important sa isi masoare tensiunea arteriala in mod regulat si sa recunoasca din timp semnele deshidratarii (respectiv, slabiciune, mucoase uscate, confuzie, tahicardie, hipotensiune, puls scazut) sau decompensarii cardiace.“

Cat priveste utilizarea aerului conditionat, cel mai mare risc legat de acesta, spune universitarul, este aparitia unei infectii a tractului respirator superior. „Acesta nu va inrautati conditia unui bolnav cardiac, insa o trecere brusca de la o temperatura joasa la una ridicata poate duce la scaderea tensiunii arteriale sau la colaps“ Pe langa medicatie, alimentatia poate fi de ajutor pentru a trece mai usor de o perioada de temperaturi ridicate. Care ar trebui sa fie dieta/stilul de viata al unui cardiac, im special pe timpul verii? „Desigur, este foarte important sa combinam medicatia cu un stil de viata corespunzator. Principalele directii in ceea ce priveste stilul de viata al unui cardiac ar trebui sa includa consumul ridicat de lichide, mese usoare si evitarea consumului unui numar mare de calorii si sport  – moderat – dimineata sau seara.“ Din lista de operatii cardiace doar cea pentru tromboza venoasa superficiala nu ar trebui efectuata pe timpul verii. „In rest, nu exista nicio contraindicatie pentru un alt tip de operatie cardiologica. Toate centrele medicale specializate au aparatura corespunzatoare si aer conditionat, astfel incat operatiile sa aiba loc intr-un mediu corespunzator“, conchide medicul.