Magistratii Curtii de Apel Cluj au respins in urma cu cateva zile apelul declarat de catre Misu Gangal, considerat unul dintre cei mai mari interlopi moldoveni si cel mai inscusit expert in furtul de vite, impotriva sentintei Tribunalului Bistrita-Nasaud, care-l condamna la ani grei de inchisoare pentru un concurs de infractiuni, intr-un dosar de constituire si organizare a unui grup infractional organizat. Curtea a decis ca apelul este nefondat, sentinta in care Gangal a fost condamnat la 3 ani, 7 luni si 3047 zile inchisoare si 2 ani interzicerea unor drepturi ramanand definitiva.
Tribunalul Bistrita-Nasaud a admitea anul trecut cererea de arestare preventiva formulata de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud si a dispunea trimiterea in judecata in stare de arest a lui Misu Gangal, cercetat pentru comiterea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune si instigare la spalare de bani in cazul batranei din Bistrita care a fost pagubita de 125.000 de lei, bani pe care i-a depus in conturile infractorilor.
La data de 6 iulie a acestui an, magistratii Tribunalului Bistrita-Nasaud il condmnamnaul pe Misu Gangal si pe ceilalti infractori trimisi in judecata in dosarul de costituire a unui grup ionfractional organizat la pedepse de inchisoare cu executare. Imptrivita acestei sentinte, Misu Gangal si compania au facut apel, care a fost respins ca nefondat zilele acestea , astfel incat sentinta pronuntata pe fond a ramas definitiva.
„Conform art. 39 alin. 1 lit. b, art. 45 alin. 3 lit. a Cod Penal aplica inculpatului Gangal Misu pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 3 luni inchisoare la care adauga 1/3 din totalul celorlalte doua pedepse (de cate 2 ani inchisoare) respectiv 1 an si 4 luni inchisoare precum si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal pe durata a 2 ani, in total inculpatul urmand sa execute 3 ani si 7 luni inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal. Conform art. 43 alin. 2 si art. 45 alin. 3 lit. b Cod Penal adauga la pedeapsa rezultanta de 3 ani si 7 luni inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal restul de 3047 zile inchisoare ramas neexecutat din pedeapsa de 10 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 3459/2010 a Judecatoriei Iasi, urmand ca in final inculpatul Gangal Misu sa execute pedeapsa de 3 ani, 7 luni si 3047 zile inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal. Face aplicarea art. 65 alin. 1 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod Penal (in ce priveste pedeapsa accesorie). Conform art. 72 Cod Penal deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada 21.01.2014-09.07.2014 executata in baza mandatului de executare a pedepsei in care se afla data savarsirii faptelor deduse judecatii si arestul preventiv incepand cu data de 10.07.2014 la zi.”, se arata in hotararea de condamnare a magistratilor bistriteni.
Misu Gangal este unul dintre cei mai cunoscuti hoti de vite. Barbatul in varsta de peste 35 de ani face parte din clanul Gangal, cea mai mare grupare organizata de hoti de animale din Moldova care a fost anihilata de politisti si procurorii DIICOT din Iasi si Vaslui in vara anului 2009. Reteaua condusa de membrii clanului Gangal actiona pe raza judetelor Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Bacau si Neamt. In urma celor 17 perchezitii simultane efectuate in luna august 2009, in judetele Iasi si Vaslui au fost prinse 20 de persoane. Membrii retelei au fost supravegheati de politisti si procurori timp de doua luni, dupa ce zeci de persoane au reclamat ca le dispar animalele din curte. Grupul infractional era suspectat de comiterea a peste 150 de furturi, iar prejudiciul creat a fost de peste 200 de mii de lei.
Din probele obtinute de DIICOT reiesea ca, in perioada septembrie 2008 – august 2009, Misu Gangal si aliatii lui au constituit o grupare care a savarsit pe raza judetelor Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati peste 55 de furturi de animale mari, bovine, cabaline, ovine, dar si atelaje. Potrivit anchetatorilor, hotii actionau noaptea, iar bunurile le valorificau in targuri si la diferite abatoare. Ulterior, la aceasta grupare au mai aderat si altii.
Potrivit DIICOT, grupul era extrem de bine organizat, iar fiecare membru avea sarcini si roluri bine determinate. Acestia stabileau data si locul unde urmau sa actioneze, iar dupa fixarea locului de intalnire conspirat, se deplasau cu un autoturism sau cu motoscutere spre locatia de unde urmau sa sustraga animale sau bunuri. Potrivit anchetatorilor, in mod obisnuit, la o singura actiune furau intre doua si cinci animale pe care apoi le scoteau prin gradinile partilor vatamate, le duceau in paduri sau livezi parasite, unde le legau de copaci. In cazul in care se apropiau de ei persoane necunoscute, membrii gruparii fie atacau pentru a-si asigura fuga, fie abandonau animalele si fugeau. In tot acest timp, unii dintre membrii gruparii asteptau sa vada daca proprietarii animalelor sustrase anuntau Politia si daca sunt sau nu urmariti de autoritati. Astfel, cand apreciau ca sunt in siguranta, luau animalele din locurile in care le-au lasat si le duceau la targuri sau abatoare pentru a le valorifica. De asemenea, o alta modalitate de actionare era schimbarea animalelor furate astfel incat vanzarea la targuri sa vizeze alte animale decat cele sustrase efectiv.
Conform anchetatorilor, cu sumele obtinute in urma vanzarii animalelor, hotii, cu varste cuprinse intre 22 si 45 ani, si-au construit case si au cumparat diverse bunuri. Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de noua inculpati. Misu Gangal, Gabriel Viorel Gangal, Marius Laurentiu Gangal, Corneliu Barzu, Dorinel Barzu, Iulian Rotaru, Vasile Aionitoaiei, Ionut Ungureanu si Florin Gangal au fost condamnati la pedepse cuprinse intre trei si zece ani de inchisoare.