Cele mai bune antibiotice naturale. Cand te ajuta si ce riscuri au

0
73

Anumite substante naturale au dovedit in studii stiintifice ca au proprietati antibacteriene. Pe lista cu cele mai bune antibiotice naturale gasim legume, condimente si plante bine cunoscute. Dar cand ar trebui sa le folosim si ce riscuri pot avea descoperiti in randurile de mai jos.

Antibioticele cu reteta, ca de exemplu, penicilina, au ajutat oamenii sa vindece boli fatale. Cu toate aceste nu sunt lipsite de efecte adverse, iar asta ii determina pe multi sa caute asa numitele antibiotice naturale. Multe dintre acestea nu au facut tema unor studii pentru a le dovedi eficienta. Altele au aratat rezultate promitatoare in urma cercetarilor.

Interesul crescut pentru antibioticele naturale a venit cumva firesc pe fondul cresterii continue a rezistentei bacteriene la antibioticele comune. Chiar si cercetatorii se uita la natura atunci cand dezvolta noi medicamente. Iata care sunt cele mai bune antibiotice naturale si ce spune stiinta despre ele:

Usturoi si ghimbir

Culturile din intreaga lume au recunoscut mult timp usturoiul pentru puterile sale preventive si curative. Cercetarile au descoperit ca usturoiul poate fi un tratament eficient impotriva multor forme de bacterii, inclusiv Salmonella si Escherichia coli (E. coli). Usturoiul a fost considerat chiar pentru utilizare impotriva tuberculozei cu mai multe medicamente rezistente.

Comunitatea stiintifica recunoaste, de asemenea, ghimbirul ca un antibiotic natural. Mai multe studii, inclusiv unul publicat in 2017, au demonstrat capacitatea acestui condiment de a combate multe tulpini de bacterii. Cercetatorii exploreaza, de asemenea, puterea ghimbirului de a combate raul de mare si de a reduce nivelul de zahar din sange.

Cele mai bune antibiotice naturale: cuisoare si oregano

Cuisoarele au fost folosite in mod traditional in procedurile stomatologice. Cercetarile descopera acum ca extractul de cuisoare poate fi eficient impotriva multor tipuri diferite de bacterii, inclusiv E. coli. Unii cred ca oregano stimuleaza sistemul imunitar si actioneaza ca un antioxidant. Poate avea proprietati antiinflamatorii. Unele studii arata ca oregano se numara printre cele mai bune antibioticele naturale mai ales atunci cand este folosit sub forma de ulei esential.

Mierea, antibiotic inca din antichitate

Inca de pe vremea lui Aristotel, mierea a fost folosita ca unguent care ajuta la vindecarea ranilor. Inca de pe atunci se stia ca previne si trateaza infectiile. Cercetarile de astazi au dovedit ca mierea este utila in tratarea ranilor cronice, a arsurilor, ulcerelor, grefelor de piele. De exemplu, rezultatele unui studiu din 2016 demonstreaza ca pansamentele cu miere pot ajuta la vindecarea ranilor.

Efectele antibacteriene ale mierii sunt de obicei atribuite continutului de peroxid de hidrogen. Cu toate acestea, mierea de manuka combate bacteriile, desi are un continut mai scazut de peroxid de hidrogen. Un studiu din 2011 a raportat ca mierea de manuka inhiba aproximativ 60 de tipuri de bacterii. De asemenea, sugereaza ca mierea trateaza cu succes ranile infectate cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Cele mai bune antibiotice naturale: echinaceea si goldenseal

Nativii americani si alte populatii au folosit echinaceea timp de sute de ani pentru a trata infectiile si ranile. Cercetatorii incep sa inteleaga de ce. Un studiu publicat in Journal of Biomedicine and Biotechnology raporteaza ca extractul de Echinacea purpurea poate ucide multe tipuri diferite de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes (S. pyogenes). S. pyogenes este responsabil pentru sindromul de soc toxic, dar si de fasceita necrozanta. Echinacea poate combate, de asemenea, inflamatiile asociate cu infectia bacteriana.

Goldenseal este de obicei consumat sub forma de ceai sau capsule pentru a trata problemele respiratorii si digestive. Cu toate acestea, poate combate, de asemenea, diareea bacteriana si infectiile tractului urinar. In plus, rezultatele unui studiu recent sustin utilizarea a acestei plante pentru a trata infectiile pielii. Intr-un studiu de laborator, extractele de goldenseal au fost utilizate pentru a preveni deteriorarea tesuturilor cauzata de MRSA.

Atentie, daca sunteti sub tratament medical, pentru ca planta interactioneaza cu mai multe medicamente. Goldenseal contine, de asemenea, berberina, o componenta importanta a antibioticelor naturale. Acest alcaloid nu este sigur pentru copii, femeile care sunt insarcinate sau alapteaza.

Riscurile antibioticelor naturale

Doar pentru ca ceva este etichetat natural, nu este neaparat sigur. Cantitatile si concentratiile de ingrediente active variaza in functie de marcile de suplimente. Cititi cu atentie etichetele. De asemenea, consultati-va cu medicul atunci cand vreti sa luati un supliment pe baza de plante. Mai ales daca sunteti sub un tratament.

In timp ce usturoiul gatit este de obicei consumat in siguranta, cercetarile sugereaza ca administrarea de usturoi concentrat poate creste riscul de sangerare. Acest lucru poate fi periculos pentru persoanele care se confrunta cu interventii chirurgicale sau care iau diluanti sanguini. Concentratele de usturoi pot reduce, de asemenea, eficienta medicamentelor utilizate pentru combaterea HIV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.