Dupa varsta de 50 de ani, organismul nu mai digera in acelasi fel mancarea, comparativ cu anii tineretii. Metabolismul incetineste, suntem predispusi sa pierdem masa musculara si sa acumulam multe kilograme in plus.
Dupa varsta de 50 de ani, organismul nu mai digera in acelasi fel mancarea, comparativ cu anii tineretii. Metabolismul incetineste, suntem predisausi sa pierdem masa musculara si sa acumulam multe kilograme in plus. Prin urmare, este mai dificil sa ne asiguram de toti nutrientii de care avem nevoie si sa ne pastram o greutate normala, este de parere dieteticianul Nancy Farrell, purtatoare de cuvant a Academiei de nutritie si dieta, citata de site-ul de stiri medicale webmd.com, citat de adevarul.ro. „Nu este vorba despre a evita anumite alimente, ci despre a le alege pe cele mai potrivite pentru fiecare“, a completat aceasta. Riscurile de diabet, obezitate, atacuri de cord sau vasculare sunt mai mari pe masura ce ianintam in varsta, astfel ca persoanele trecute de varsta de 50 de ani trebuie sa fie mai atente la numarul de calorii si sa manance mai putine alimente bogate in zahar sau grasimi solide, precum untul sau cele folosite pentru fragezirea aluatului. Expertii sustin ca barbatii peste varsta de 50 de ani si cu o activitate fizica moderata ar trebui sa consume intre 2.200 si 2.400 de kilocalorii pe zi, in timp ce femeile, circa 1.800. Aceasta presupune o citire atenta a etichetelor produselor pe care intentionam sa le consumam,daca vrem sa ne mentionem sanatosi dupa varsta de 50 de ani, atrag atentia specialistii. Mai exista insa multe prejudecati legate de nutritia acestei varste care ar merita clarificate.
Mit: Din moment ce metabolismul incetineste, trebuie sa mananc mai putin. Nu este necesar, sustine Farrell. Pe masura ce imbatranim poate fi mai greu pentru organismul nostru sa extraga si sa utilizeze vitaminele si mineralele precum B12, calciu, zinc sau fier. Şi unele medicamente poate face aceasta sarcina si mai grea. In plus, unele persoane adulte nu au suficienta vitamina D, de care este neaparata nevoie pentru oase si musculatura puternica. Situatia este frecventa pentru ca foarte multi nu au suficiente lactate in dieta si nici nu stau la soare pentru a permite organismului sa produca vitamina. Aceasta inseamna ca trebuie consumate mai multe alimente de un anumit tip si mai putine de alt tip pentru a avea o nutritie corecta. De exemplu, poate fi nevoie de a consuma mai multe proteine si de a face mai multe exercitii fizice pentru a contrabalansa pierderea musculara, mai spune Farrell. Sau poate fi nevoie de mai multe fructe si legume.
Mit: Suplimentele sunt bune pentru mine, deci mai multe sunt mai bune. Pentru ca, pe masura ce imbatranim, organismului ii este mai greu sa extraga nutrientii de care are nevoie din alimentatie, multe persoane in varsta obisnuisc sa ia suplimente de calciu si vitamina D pentru a mentine oasele puternice. Dar beneficiul nu este automat. In privinta calciului, acesta poate fi luat in cantatati tot mai mari fara a putea fi insa asimilat. Rezultatul este nu doar o urina mai scumpa, dar si pietre la rinichi, avertizeaza specialistii. Sfatul este de a vorbi cu medicul inainte de a lua orice fel de supliment alimentar. Doar el stie ce e nevoie sa luam si in ce cantitate.
Mit: Nu mi-e foame chiar acum. E-n regula daca sar peste masa. Bine este sa respectam un program regulat. Corpul nostrum este ca un foc de tabara, apreciaza Farrell. Şi, daca avem un foc de tabara in curtea din spate, din cand in cand trebuie sa-l alimentam cu lemne pentru a-l mentine. La fel si cu metabolismul normal.
Mit. Este prea tarziu pentru a-mi schimba obiceiurile. Am vazut pacienti cu boli semnificative si cronice care se inrautatisera si care cautau o solutie de a incetini degradarea starii de sanatate. Acestia si-ar fi dorit sa fie mai atenti in tinerete la sanatatea si la dieta lor, mai spune Farrell. Dar, desi poate fi mai greu sa-ti schimbi comportamentul alimentar pe care il ai de zeci de ani, nu este imposibil. Atunci cand esti ingrijorat de numarul de kilograme prea mare, cauta acele alimente care-ti pot furniza nutrienti fara un numar mare de calorii. Astfel de alimente sunt fructele si legumele, fainoasele integrale, leguminoasele si nucile. Carnea slaba, ouale, fructele de mare intra si ele in aceasta categorie, alaturi de brinza si lactatele degresate. Bauturile dulci si deserturile, alimentele care contin unt, fainoasele rafinate precum painea alba si pastele, au foarte multe calorii insa putini nutrienti.
Mit: Este vorba despre dieta. Nutritia de buna calitate nu este legata intotdeauna de ceea ce aducem acasa de la magazin. O serie de lucruri pot influenta cat de bine mancam pe masura ce imbatranim. De pilda, lipsa dintilor ne poate face sa excludem din dieta anumite alimente, la fel si pierderea anumitor simturi precum mirosul si gustul. Unele persoane au dizabilitati fizice care le impiedica sa se descurce singure, probleme financiare sau psihice. „Singuratatea este adesea legata de o nutritie precara, astfel ca este important pentru fiecare sa se mentina implicat in comunitate“, conchide Farrell.